Kultura
8

Ove knjige će vam promijeniti pogled na svijet

Klix.ba
Ako volite gledati na stvari u novom dramatičnom svjetlu, onda svakako pročitajte ovih sedam knjiga, savjetuje poznata američka književnica i blogerica Gretchen Rubin.

1. "A Pattern Language", Christopher Alexander

"Nikada nisam bila zainteresovana za unutrašnji dizajn ili arhitekturu, ali ova misteriozna i čudna knjiga naučila me je kako trebam biti svjesna toga zbog čega su određena mjesta prijatna ili nisu. Sada o tome razmišljam stalno".

2. "Understanding Comics", Scott McCloud

"Ne čitam komedije i ova knjiga mi nije probudila interes za o područje, ali fascinantna analiza umjetnosti vizuelne komunikacije, te perfektne ilustracije su me zainteresovale. Možda zvuči dosadno, ali vjerujte mi da nije".

3. "The Waves", Virginia Woolf

"Ovo nije knjiga za sve. Zahtjevna je. Meni je nevjerovatno lijepa. Sviđa mi se, ali čini da mi glava eksplodira do te mjere da je jedva mogu čitati".

4. "The Visual Display of Quantitative Information", Edward Tufte

"S ovakvim naslovom ko bi je želio čitati? Ali ova knjiga je briljantna i pomalo provokativna i pomogla mi je da prvi put shvatim snagu grafika, tabela i slično".

5. "Jackie Under My Skin: Interpreting an Icon", Wayne Koestenbaum

"Ova knjiga revolucionirala je moje shvatanje kako pisac može približiti autobiografskoj temi. Razmišljala sam dosta o tome kada sam pokušavala shvatiti kao da se približim mojoj biografiji o Winstonu Churchilu".

6. "Cod: A Biography of the Fish that Changed the World", Mark Kurlansky

Sjećam se da sam, kada sam uzela ovu knjigu, pomislila kako možeš raditi lude stvari s činjenicama. Pomogla mi je da razumijem da mogu biti pisac i bez toga da sam novelista ili novinar. To je bilo veliko otkriće za mene".

7. "The Boy Castaways of Black Lake Island", J. M. Barrie

"Priča iz koje je skoro sve eliminisano. Ludi genije. Ova knjiga je toliko inspirirajući za mene da smo prijatelj i ja napravili veliki projekt baziran na njoj-knjigu fotografija nazvanu "Four to Llewelyn's Edge"".