Sve je spremno za sajam knjige
0

FOTO+VIDEO / Ove godine najveći popusti i najviše domaćih izdavača

FENA
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Sve pripreme za 23. međunarodni sajam knjige i učila i 11. bijenale knjiga, koji se ove godine održavaju pod motom "Do posljednjeg slova", završene su za otvaranje ove manifestacije 20. aprila u Centru Skenderija.

I ove godine sajam knjige će ugostiti dvije dvorane Centra Skenderija - sajamska dvorana i dvorana "Mirza Delibašić", na 8.000 kvadratnih metara.

Direktor IK "Šahinpašić" Tajib Šahinpašić naglasio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da će u ovom izdanju sajma najbrojniji biti izlagači iz BiH, i to iz svih njenih krajeva.

Pored BiH, tu su tradicionalno i izlagači iz Srbije, kao najbrojniji od zemalja regije, te Hrvatske i Crne Gore.

"Jako je važna činjenica da će ove godine na sajmu biti najviše izlagača iz BiH, iako je izdavaštvo u najvećoj krizi do sada i pod najvećim ekonomskim udarom", kazao je on.

Šahinpašić je najavio da će posjetioci ovaj put moći kupiti knjige po najvećim popustima do sada, ali i da će moći pratiti brojne promocije knjiga koja priređuju organizatori i izdavači, okrugle stolove, susrete, dodjele nagrada, te druga dešavanja.

On je ujedno uputio kritiku odgovornim institucijama koje nisu odgovorile na apele organizatora sajma da ovoj manifestaciji knjige prisustvuju učenici i mladi iz drugih krajeva BiH. Time je, kako je naglasio, knjiga ostala ekskluzivitet samo velikih gradova.

Sajam ove godine neće ugostiti nijedno zvučno književno ime kao prethodnih godina, osim autora iz BiH i zemalja regije. Razlog je nedostatak finansijskih sredstava.

Štandove će na sajmu imati i kulturni centri akreditiranih ambasada u BiH - Turski kulturni centar, Francuski kulturni centar, Goethe- institut i drugi, dok će svoje programe i izdanja predstaviti i Univerzitet u Sarajevu na Sajmu Univerziteta, te nekoliko međunarodnih škola koje djeluju u Sarajevu.

U Sarajevu je jutros počeo i 7. međunarodni susret bibliotekara slavista, koji tradicionalno počne nekoliko dana prije sajma, a ove mu je godine tema "Ideologija, politika, bibliotekarstvo".

Ulaz na sajam će kao i prethodnih godina biti jednu KM, a za sve organizirane grupe besplatan.