Kultura
0

Ove godine na "Baščaršijskim noćima" više od 1.300 izvođača

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ljetni festival kulture u Bosni i Hercegovini, “Baščaršijske noći”, po svim ocjenama je uspješno privoden kraju, saopćeno je iz Direkcije Festivala Baščaršijske noći.

Ove godine obilježeno je i 15 godina njegovog poslijeratnog postojanja.

U proteklim festivalskim danima (od 1. do 31. jula) održano je 40 različitih programa iz gotovo svih oblasti kulture (klasična, pop i rock muzika, sevdalinka, likovni i književni programi, predstave, koncerti domaćih i stranih folklornih ansambala te različiti muzičko-scenski programi za djecu).

Na svim ovim programima učestvovalo je više od 1.300 izvođača. Učestovao je veliki broj umjetnika iz Sarajeva i BiH, kao i više od 300 stranih umjetnika i članova raznih ansambala iz desetak zemalja Evrope, SAD-a, Australije i Južne Koreje.

Kako je saopćeno, uprkos finansijskoj krizi koja je sveprisutna, Festival je uspio zadržati kvalitet i publici ponuditi zanimljiv i raznovrstan program i priliku da sve programe prati besplatno, to jest uz slobodan ulaz.

Zahvaljujući kvalitetu, kao i činjenici da je većina programa izvedena na otvorenim prostorima, svi programi su bili posjećeni, tako da je ukupan broj posjetilaca na “Baščaršijskim noćima 2010” oko 100.000.

Programi Festivala su održavani na desetak lokacija, većinom u starom dijelu grada (Centralna pozornica – Vijećnica, Kuršumli medresa, Kolobara han, Svrzina kuća, Bošnjački institut, Dom policije, plato ispred Katedrale, Muzej Jevreja i Galerija “Novi hram”, Brusa-bezistan, Park Atmejdan, Galerija Mak, Muzička akademija Sarajevo, Art kuća sevdaha, Međunarodni studentski centar Grbavica, Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, trgovi i ulice Sarajeva).

Prema ocjenama velikog broja posjetilaca, svi dosadašnji programi su bili izuzetno zanimljivi, kvalitetni i dobro organizovani bez obzira na to što se radilo i o otvorenim prostorima i scenama koje zahtijevaju posebne obaveze u tehničkom pogledu.

U proteklih 15 godina programe Baščaršijskih noći pratilo je više od 1.600.000 posjetilaca.