Kultura
3

Ovčina: Nevjerovatno je da se u 21. vijeku zatvara jedan muzej

FENA
Ismet Ovčina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ismet Ovčina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sam čin prisustvovanja zatvaranju ovakve institucije je jako težak. Čovjek pokušava da sebe hrabri, ali je zaista nevjerovatno da se ovo dešava u 21. vijeku, nakon toliko godina upozoravanja, kazao je danas u Sarajevu direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH) Ismet Ovčina koji je prisustvovao zatvaranju Zemaljskog muzeja BiH.

On naglašava da je Zemaljski muzej BiH jedna od prvih institucija koja je formirana u ovoj regiji, zbog čega je njeno zatvaranje vrlo tužan događaj.

"Ovim se u svijet šalje i vrlo negativna poruka o kulturnom naslijeđu naše države. Jer, kulturno naslijeđe jedne zemlje nije naslijeđe samo te zemlje, već čitavog svijeta. Uvažavajući sve ostale od sedam institucija kulture od državnog značaja, sa svim njihovim specifičnostima, objektivno je cilj da se zatvore NUB BiH i Zemaljski muzej BiH. Svi zajedno smo u redu za čekanje", smatra Ovčina.

On je ocijenio da takav cilj neki realiziraju znanjem ili neznanjem, a neki činjenjem ili nečinjenjem, naglasivši da takve namjere predstavljaju nastavak kulturocida u BiH.

Ovčina također podsjeća da će NUBBiH 31. oktobra obilježiti 67 godina postojanja u misiji nauke, kulture i znanja. Upozorio je da, ukoliko se do tada nešto urgentno ne poduzme, i ovu naučnu instituciju može zadesiti ista sudbina kao i Zemaljski muzej BiH.