62. Dubrovačke ljetne igre
0

Ovacije na premijeri "Kralja Edipa"

Piše: K. Z.
Premijera Kralja Edipa
Premijera Kralja Edipa
Na otvorenoj pozornici u parku Umjetničke škole "Luka Sorkočević" odigran je Sofoklov "Kralj Edip" kao treća dramska premijera 62. Dubrovačkih ljetnih igara.

U režiji uglednog slovenskog reditelja Eduarda Milera i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla premijera je održana uz kašnjenje od četiri dana zbog teške povrede koljena tumača glavne uloge, glumca Mislava Čavajde. Upravo zbog te povrede nastale na javnoj izvedbi generalne probe na skliskoj kamenoj pozornici premijera je odgođena i svo vrijeme bila upitna dok Čavajdi nastup nisu dozvolili liječnici dubrovačke bolnice. Pa i tada, glumac je nastupio uz liječnički nadzor te s dva štapa uz pomoć kojih se, otežano ali ipak, kretao pozornicom pod vedrim nebom.

U prepunom parku Umjetničke škole, glumački je ansambl uspio snažno i sugestivno dočarati kraljevsku Tebu, a kralj Edip je, kako to kapitalno djelo svjetske dramske književnosti i zaslužuje, ustoličen u najvećoj umjetničkoj maniri. S tom se ocjenom suglasila i publika te je dugim pljeskom iznova i iznova vraćala glumce na scenu.

Inače, slovenski je redatelj Eduard Miler za svoju prvu režiju na Ljetnim igrama okupio izvrsnu slovensko - hrvatsku ekipu dramskih umjetnika. Uz Čavajdu kao kralja Edipa, nastupili su Doris Šarić Kukuljica kao njegova majka Jokasta, Vili Matula kao Tiresija, Livio Badurina kao Kreont, Dražen Čuček igrao je svećenika, Vladimir Dulić pastira, Jelena Lopatić glasnika, a u dramskom zboru se pojavljuje više studenata Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba. Dramaturginja predstave je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostimograf Marita Čopo, autor muzike je Frano Đurović, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, a koreografiju potpisuje Ivan Peternelj.