Kultura
1

Ovacije na koncertu Christophera Tylora

Klix.ba
Christopher Taylor, jedan od najznačajnijih američkih pijanista današnjice, ponovo je ovacijama pozdravljen na kraju koncerta u prepunoj sali Doma Oružanih snaga BiH.

Višesedmično iščekivanje koncerta slavnog i Sarajevu dragog prijatelja rezultiralo je prepunom salom Doma armije i atmosferom kakva se rijetko događa na koncertima umjetničke muzike u BiH. Publika koja je brojala preko tristo posjetitelja, strpljivo je dočekala pijanistu koji nas je poveo u svoj muzički svijet Bachovim Goldberg varijacijama. Djelo koje se zbog svoje kompleksnosti raritetno izvodi u svjetskim okvirima pred našom se publikom opredmetilo u svom njegovom sjaju i sofisticiranoj arhitekturi.

Taylor razvija svoju interpretaciju Varijacija još od 1993. godine kada je upravo za nju dobio brozanu medalju na čuvenom Van Cliburn pijanističkom tamičnju. Talyo kaže za varijacije da “uprkos apstraknosti ovog skoro matematičkog uređenja, ove varijacije karakterizira izuzetna lirika, spokojna i dirljiva, a u isto vrijeme zaprepašćujuća raznolikost i živost koje prevazilaze porijeklo uspavanki za besanog čovjeka”.

New York Times je za Taylorovu izvedbu Goldberg varijacija rekao da je “raznovrsnost njegova dodira pokazao oboje, ljubav i dobro razumijevanje”. Koncentracija publike koja je disala zajedno s pijanistom je trajala u prvom dijelu koliko i same varijacije, a nakon pauze, Taylor je “hipnotizirao” publiku Ratnom sonatom br. 1 Prokofjeva koja je svojom muzičkom energijom dovela publiku do dugih ovacija i ponovljenih poziva pijanisti za bis. Raspoloženi Taylor je najavio izvedbu još jedne kompozcije na našem jeziku i priredio iznenađenje svima kada je rekao da će svirati Metamorfoze Avde Smajlovića. Izvanrednom izvedbom bisera modernističke pijanističke bh. literature, Taylor je potvrdio svoju svestranost u repertoarskim opredjeljenjima, ali i svoju jedinstvenu sposobnost da u interpretaciji svakog djela ponudi, ne samo reprodukciju, nego i sliku susreta dva velika umjetnička genija, kompozitora i pijaniste koji slika portret izvedenih djela.

Pijanista se vratio u Sarajevo po treći put da, uz ovaj fantastični koncert, održi i radionice za studente klavira koje se održavaju Muzičkoj akademiji koja je i napravila ovu incijativu nakon što je pokazan veliki interes od strane studenata na Sarajevo Chamber Music Institutu. Koncert su organizirali JU Sarajevo art i Muzička akademija u Sarajevu, a s njim je najavljen i Sarajevo Chamber Music Festival 2014.

Slijede novi koncerti u produkciji Muzičke akademije već iduću sedmicu kada ćemo imati priliku čuti tri koncerta: 22.04. u 19:30 sati, Bosanski kulturni centar – Students On Stage, 24.04. u 19:30 sati, Muzička akademija – Aleksandra i Tatjana Romanić, 25.04. u 19:30 sati, Muzička akademija – Academies Sharing the Stage: Zajednički koncert Muzičkih akademija Istočnog Sarajeva i Sarajeva gdje će se predstaviti dvije mlade violinistice, Leonora Bajramoski i Alma Dizdar. Ulaz na sve koncerte je slobodan.