Kultura
0

Ovacije Maribora i Zagreba za Rođeni u YU Dine Mustafića

FENA
U okviru turneje u Sloveniji i Hrvatskoj Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) iz Beograda, predstavom Rođeni u YU reditelja Dine Mustafića otvoren je festival Borštnikovi susreti u Mariboru, a u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) prikazana je, osim ove predstave, i Elijahova stolica u režiji Borisa Liješevića.

Kako u Mariboru, tako i u Zagrebu, ovo gostovanje je izazvalo ogromno interesovanje, pogotovo za predstavu "Rođeni u YU“, koja kroz lične ispovijesti glumaca govori o zanosima, zabludama, uspomenama, mržnjama i sudbini koje smo dijelili u zemlji koje više nema - i o tome šta se s našim identitetima dogodilo kada je ta zemlja prestala da postoji.

"Skoro hiljadu gledalaca u prepunoj Velikoj sali mariborskog SNG-a, sa velikom pažnjom je gledalo predstavu, a na samom kraju je zaista došlo do erupcije oduševljenja“, ispričao je o prijemu mariborske publike reditelj Dino Mustafić, ne krijući zadovoljstvo zbog izvrsnog prijema njegove predstave.

Dvije večeri kasnije, 16. oktobra u Zagrebačkom kazalištu mladih, Rođeni u YU je potvrdila da publiku u regiji dira pravo u srce.

Ovacije su na kraju bile još snažnije nego u Mariboru, a jedan, ne tako mali dio publike zadržao se poslije predstave u foajeu pozorišta kako bi tu sačekao glumce i još jednom im čestitao.

U sličnoj atmosferi, ali s emocijama u drugačijem ključu i možda još snažnijim i burnijim reakcijama, s uspjehom je prikazana Elijahova stolica, nastala u koprodukciji JDP-a i Festivala MESS.

Poslije beogradske premijere, te gostovanja u Mariboru i Zagrebu, Rođeni u YU, uskoro će gostovati i u Sarajevu.