Kultura
7

Otvoreno pismo protiv dislociranja Gradske galerije u Bihaću

FENA
Više od 60 uglednih Bišćana i prijatelja Bihaća - umjetnika, naučnika, univerzitetskih profesora i kulturnih radnika, koji žive i djeluju u Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji uputilo je otvoreno pismo povodom najave dislociranja Gradske galerije Bihać.

Kako su naveli u otvorenom pismu dislociranje Gradske galerije Bihać donijet će samo dugoročnu, dalekosežnu i nesagledivu štetu za Bihać i njegove građane te su spremni da se i dalje angažiraju protiv te inicijative.

  • Kakvi god bili razlozi eventualnog dislociranja Galerije su neshvatljivi i neprihvatljivi. Može se naslutiti da se radi o kalkulacijama vezanim za atraktivnu, komercijalno iskoristivu poziciju prostora Galerije, a s obzirom na to, kao Bišćani i prijatelji Bihaća, protestiramo i upozoravamo da zadovoljavanje kratkoročnih i kratkovidnih ekonomskih interesa može dovesti do dugoročne, dalekosežne i nepopravljive kulturne i društvene štete za Grad Bihać i građane Bihaća - istaknuto je u pismu.

Gradska galerija Bihać osnovana je 1998. godine, kao javna ustanova Općine Bihać, i od tada do danas djeluje u reprezentativnom prostoru površine 220 m2 u samom centru Bihaća. Za nabrajanje svih izložbi i drugih umjetničkih, kulturnih, naučnih i javnih događanja koja su u proteklih sedamnaest godina upriličena u Gradskoj galeriji bila bi potrebna cijela jedna knjiga. Dovoljno je istaknuti da je u Galeriji uz 187 izložbi održano 160 promocija knjiga, koncerata, umjetničkih performansa, književnih večeri, naučnih i javnih tribina itd., te da se i izložbe i druga događanja održavaju neprekidno, tokom cijele godine.

Neizostavna je i uloga Galerije u tradicionalnim kulturno-umjetničkim manifestacijama kao što su “Bihaćko ljeto” i “Ulicom Bišća”, a Galerija je također organizator internacionalne likovne kolonije kojom se već trinaest godina materijalno pomaže Centru za nezbrinutu djecu “Duga” u Kulen Vakufu.

Važnost Gradske galerije za umjetnički, naučno-obrazovni, kulturni i društveni život grada, koja se pokazuje i kroz posjećenost njenih događanja i medijsku prisutnost, jeste i trebala bi biti neupitna. Kako u kapacitetu izložbenog prostora, koji čini javno vidljivom bogatu kulturnu povijest grada i njegove umjetničke scene, tako i u smislu prostora koji omogućava prezentaciju opusa umjetnika iz ovog regiona koji žive u inozemstvu, ali i u vidu inkubatora novih umjetničkih praksi koje kontinuirano nastaju na ovom prostoru, Gradska galerija nije samo jedna komponenta kulturne scene Grada Bihaća i Bihaća kao grada kulture, nego jedna od središnjih institucija koje grad Bihać čine gradom.

Zbog svega toga, neugodno nas je iznenadila najava dislociranja Gradske galerije Bihać iz njenog sadašnjeg prostora, naveli su potpisnici otvorenog pisma.

Također su istaknuli da smještaj Gradske galerije u samom centru Bihaća odražava centralno mjesto koje kultura ima u Bihaću, odnosno stav koji grad Bihać ima prema kulturi i kulturnom životu grada.

Pozicioniranost Gradske galerije u centru grada, tj. njena prisutnost i vidljivost u najprometnijoj gradskoj šetnici popularnoj među Bišćanima svih uzrasta, također omogućava Galeriji da funkcionira kao prostor javnog okupljanja i društvene refleksije, što ispunjava njenu primarnu javnu i društvenu funkciju. Gradska galerija Bihać, treba još jednom istaknuti, nije samo izložbeni prostor u kojem se događa umjetnost nevidljiva javnosti, nego upravo suprotno, ona profilira javnost grada Bihaća kao kulturno senzibiliziranu i društveno osviještenu javnost, naglašeno je u pismu.

Također, po njihovim navodima funkcija Galerije kao inkubatora kulturnog života grada, njena šira javna i društvena funkcija i njena prostorna pozicija su striktno povezane kategorije koje funkcioniraju samo u simbiozi koja reprezentira esencijalnu povezanost grada sa njegovim kulturnim i umjetničkim naslijeđem i njegovom urbanom budućnošću.

-Nadamo se da će planirano preseljenje Gradske galerije biti na vrijeme zaustavljeno i da će Galerija nastaviti djelovati u svom sadašnjem prostoru, prvenstveno na korist građana Bihaća, ali i Bosne i Hercegovine, regiona i šire, jer misija i program Galerije nipošto nisu samo od lokalne važnosti- naveli su potpisnici otvorenog pisma.

Pismo je osim javnosti upućeno gradonačelniku Grada Bihaća Emdžadu Galijaševiću, Gradskom vijeću Grada Bihaća, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH.

Sličnim protestnim pismima su se gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Bihaća već obratili Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.