Kultura
0

Otvoreno pismo predsjednika IPC -a

FENA
Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić upitio je otvoreno pismo Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH.

Kako se navodi u pismu Spahić u ime Međunarodnog centra za mir poziva da se po hitnom postupku razmotre pripreme za donošenje srednjoročnog razvojnog plana BiH za 2008.-2013.

Spahić od odgovornih traži da osiguraju da se i ovoga puta kao i u ranijim periodima ne dogodi da područja kulture i umjetnosti, nauke i obrazovanja, tehničke kulture, inovatorstva i sporta budu marginalizirana, bez jasno utvrđenih kriterija i za suštinsku, materijalnu i općedruštvenu podršku njihovom razvoju.

"Uvjereni smo da je od izuzetne važnosti da se u svim, a posebno u ovoj strategiji srednjoročnog razvoja BiH, kultura i umjetnost, nauka i obrazovanje, tehnička kultura, inovatorstvo i sport tretiraju kao dio razvojne strategije naše zemlje i evropskih integrativnih procesa. Istovremeno vas pozivamo da se preispitaju svi međunarodni sporazumi o naučnoj, kulturno-prosvjetnoj i sportskoj saradnji Bosne i Hercegovine i uloga naših predstavnika u međunarodnim institucijama kao što su UNESCO i druge multilateralne organizacije imajući u vidu posebnu važnost zaštite i valorizacije naše kulturno-historijske, graditeljske, prirodne i duhovne baštine.

Vidljivo je također i kašnjenje s potpisivanjem i ratifikacijom odgovarajućih memoranduma o saradnji i međusobnim obavezama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja i međunarodnih institucija, kao u slučaju kandidiranja pisaca iz Bosne i Hercegovine za Evropsku književnu nagradu.

Najbolje svjedočanstvo o tome dato je u nedavnom javnom obraćanju PEN Centra BiH domaćoj i međunarodnoj javnosti povodom isključivanja bh. književnika iz konkurencije za jednu od evropskih nagrada. Pozivamo vas da razmotrite i donošenje zakona o specijalnim nagradama, priznanjima i ordenima BiH za vrhunska dostignuća u oblastima nauke, kulture, umjetnosti, obrazovanja, tehničke kulture, inovatorstva i sporta kako bi naši vrhunski stvaraoci i talenti dobili zaslužena priznanja od svoje zemlje, a ne samo međunarodna priznanja", navodi se u Spahićevom otvorenom pismu.