Kultura
0

Otvoreno Mostarsko proljeće 2014.

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Izložbom djela trojice mostarskih umjetnika Jusufa Juse Nikšića, Florijana Mićkovića i Krešimira Ledića u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u ponedjeljak je otvoreno 16. izdanje Dana Matice hrvatske - Mostarsko proljeće 2014.

"Šesnaestu godinu za redom, uz miris mostarske lipe, Matica hrvatska sprema nam ovaj veličanstven događaj čiji se odjeci čuju daleko od Mostara, Hercegovine, pa i od ovog dijela Europe, potvrđujući širi značaj Mostarskog proljeća kao kulturni kontinuum europskih razmjera", kazao je tom prigodom predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, koji je i otvorio Dane Matice.

Brojne goste iz političkog i društvenog života na otvaranju pozdravila je predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić, koja je istaknula da ovogodišnje Mostarsko proljeće donosi pozitivnu energiju i pregršt vrhunskih kulturnih događaja u grad na Neretvi.

Po riječima akademskog kipara Florijana Mićkovića, pripremu izložbe kojom je otvoreno ovogodišnje Mostarsko proljeće pratili su brojni problemi.

"Kad smo razgovarali o izložbi Krešimir Ledić je još bio živ, nakon toga je opljačkan atelje Jusufa Juse Nikšića. No, ipak smo uspjeli organizirati izložbu posudivši neka djela za ovu prigodu od privatnih kolekcionara", kazao je Mićković.

Dodao je kako se on s Ledićem i Nikšićem intenzivno družio više od 60 godina što je dalo poseban pečat umjetnosti sve trojice.

Kako se navodi u predgovoru kataloga izložbe, stvaralaštvo Nikšića, Mićkovića i Ledića krasi neiscrpna fascinacija Mostarom, njegovom arhitekturom, Neretvom, ljudima, florom i neizbježnim mostarskim suncem.

"Oni svoju umjetnost nisu samo prenosili na platno, mijesili u glini ili utiskivali u neke druge materijale; za njih umjetnost je bila sam život, te stil i način življenja", dodaje se u katalogu izložbe.

Jusuf Jusa Nikšić kazao je kako mu se postavka izložbe jako sviđa te da gledajući umjetnička djela zapravo vidi njihove autore: "Vidim svoje drugove, vidim Krešu, vidim Vladu (Vlado Puljić), na koncu, vidim i sebe".

Dodao je kako su slike "božanski znak da se sve vrati na svoje, kako je uvijek i bilo".

Mostarsko proljeće 2014. - XVI dani Matice hrvatske Mostar trajat će do 3. lipnja, a u sklopu bogatog programa predviđeno je tridesetak kulturnih događaja u kojima će sudjelovati domaći umjetnici, kao i gosti iz Španjolske, Turske i susjednih zemalja.

Ovogodišnji Dani Matice odvijat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Saveza europskih festivala EFA Darka Brleka, koji je u telegramu podrške naveo kako je mostarski festival izašao izvan granica BiH i povezao publiku i umjetnike diljem svijeta.

Nakon otvaranja izložbe u velikoj dvorani Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" održat će se koncert klape Hrvoje, a kao gosti večeri najavljeni su Zorica Kondža i Joško Banov, te klape Signum Ar'ja i Grga.