"Dani Zaima Muzaferije"
0

Otvorenje manifestacije u Zavičajnom muzeju

FENA
Kulturna manifestacija "Dani Zaima Muzaferije", posvećena pokojnom Zaimu Muzaferiji, doajenu bh. glumišta, bit će otvorena 20. novembra promocijom Kataloga s prošlogodišnje manifestacije "Tragovi 2007." u Zavičajnom muzeju Visoko. Manifestacija tokom dva dana ponudit će bogat i raznovrstan program.

Rasim Kadić, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja građana za promicanje kulture u Visokom "Ars Tragovi", na danas održanoj pres-konferenciji je rekao da je ovo peta manifestacija posvećena Zaimu Muzaferiji.

Na otvaranju manifestacije će biti predstavljena i izložba "Arabeskne slike" autora Seada Čerkeza.

"Istu večer planirali smo i omaž Gordani Muzaferiji, kćerki Zaima Muzaferije, koja je preminula prije nekoliko mjeseci, a koja je i utemeljitelj ove manifestacije. Nakon toga uslijedit će premijera predstave 'Hanibal podzemni' koju je prema tekstu Hriste Bojčeva režirao Jesenko Muzaferija, a izvodi Teatar "Total" iz Visokog", rekao je Kadić.

On je istaknuo da će drugi dan ove manifestacije biti posvećen filmu te da će publika u gradskom kinu Visoko imati priliku vidjeti kratke filmove prikazane u okviru ovogodišnjeg 14. SFF-a, uključujući i pobjednički film na ovogodišnjem SFF-u "Tolerantia" Ivana Ramadana.

U okviru manifestacije bit će prikazan i film 'Turneja' Gorana Markovića, srbijanski kandidat za Oskara.

Osim toga bit će prikazan animirani film "Franklin i blago kornjača", te organiziran razgovor s Dinom Mustafićem, rediteljem čija predstava "Zvijer na mjesecu" će se igrati na zatvaranju manifestacije".