Banjaluka
0

Otvoreni VI susreti Banjalučana

FENA
Svečanim koncertom u Banskom dvoru otvoren je u petak uvečer Šesti susret Banjalučana “Vezeni most 2009.” Tu tradicionalnu manifestaciju otvorio je gradonačelnik Banja Luke Dragoljub Davidović nazivajući je mostom koji povezuje Banju Luku s Banjalučanima nastanjenim širom svijeta.

U okviru svečanog koncerta premijerno je izvedena uvertira iz opera “Safikada”, koju je na tekst Slavka Podgoreleca komponirao Muharem Insanić.

Manifestacija Šesti susret Banjalučana raznovrsnog je sadržaja i trajat će do 17. jula.

Za subotu uvečer je planirana književna večer koja će i ove godine biti održana u dvorištu rodne kuće banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić-Hadžić. Bit će dodijeljena i književna nagrada Nasiha Kapidžić-Hadžić “Vezeni most” za autorski opus i domete u poeziji za djecu.

U dvorištu rodne kuće Nasihe Kapidžić-Hadžić večeras će biti postavljena izložba fotografija Banja Luka - Novi Sad “Zmajeve dečije igre”, izložba knjiga banjalučkih i drugih bh. izdavača, te izložba razglednica Banje Luke autora Slobodana Rašića.

Za nedjelju je planirana promocija književnih ostvarenja BZK “Preporod”, HKU “Danica”, te promocija 11. knjige edicije Banjalučki žubori - “Dajak nostalgija” čiji je urednik banjalučki književnik Ismet Bekrić.

Organizator Susreta Banjalučana je Zajednica udruženja građana Banja Luke, a pokrovitelj Grad Banja Luka.