Sarajevo
0

Otvoreni poetski susreti posvećeni Izetu Sarajliću

FENA
Osmi međunarodni poetski susreti posvećeni bh. pjesniku Izetu Sarajliću otvoreni su večeras u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Ambasador Italije u BiH Raimondo de Cardona istaknuo je značaj ovog događaja za bh. ali i književnost uopće.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen prisjetio se lika i djela Izeta Sarajlića, a večerašnju manifestaciju okarakterisao je kao priznanje književniku i velikom čovjeku kakav je Sarajlić bio.

Na otvaranju Poetskih susreta sudjelovao je i Abdullah Sidran, a posjetioci su imali priliku poslušati i arhivski zapis poezije koju je govorio Izet Sarajlić.

U ovogodišnjim Susretima sudjeluje 16 pjesnika iz 14 država. Programom je planirano da u tri dana trajanja manifestacije bude upriličeno čitanje poezije, projekcija dva kratkometražna filma, te dvije tribine.

Organizator Međunarodnih poetskih susreta je Dom poezije iz Baronissija/Salerno uz podršku Ambasade Italije u Sarajevu i Udruženja bosanskohercegovačko-italijskog prijaterljstva "Dante Alighieri“ i u suradnji s mnogobrojnim institucijama i centrima za kulturu.

Bosanskohercegovački pjesnik Izet Sarajlić preminuo je u maju 2002. godine, a Susreti su nastali kao ostvarenje njegovog, posljednjih godina života, sanjanog sna.