Donji Vakuf
0

Otvoreni 499. Dani Ajvatovice

FENA
U prisustvu brojnih predstavnika vjerskog, političkog, kulturnog i javnog života Srednjobosanskog kantona (SBK) i BiH sinoć je na platou Hasan Kafijine džamije na Srtu u Pruscu zvanično otvorena 499. vjersko-kulturna manifestacija “Dani Ajvatovice”.

Manifestaciju je zvanično otvorio Adil Osmanović, potpredsjednik Republike Srpske.

“Oni koji su uspostavili Ajvatovicu, naši daleki preci, sigurno su imali čist nijet da ova kulturno-vjerska tradicija ostane nepresušan izvor za vjersko i kulturno napajanje nadolazećih generacija. Nadamo se da će naša Ajvatovica opstati i razvijati se zajedno s državom BiH i Bošnjacima u njoj”, rekao je on.

Na značaj “Ajvatovice” ukazao je travnički muftija i predsjednik Organizacionog odbora “Dana Ajvatovice” Nusret ef. Abdibegović, dok se uime Vlade SBK-a prisutnima obratio Semin Ždralović, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

“Pokazujući spremnost prepoznavanja vlastitih vrijednosti, promičući dobro i pomoć ljudima Vlada SBK-a će biti dio ovog događaja i u narednom periodu”, kazao je ministar Ždralović.

Svečanost otvaranja ovogodišnje “Ajvatovice” upotpunili su svojim nastupom hor “Alegro“ i sopranistica Lejla Jusić iz Sarajeva, hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, hor BZK “Preporod” iz Donjeg Vakufa te Vokalni ansambl Bugojno i članica GFA “Bugojno” Dženana Durek.

Odmah po okončanju zvaničnog programa na Srtu, brojni gosti i posjetioci mogli su na lokaciji Brda prisustvovati promociji projekta “Konak-Saray”.

U Domu Hasana Kafije Pruščaka upriličena je promocija “Info ureda” a na Starom gradu izvedena je predstava “Ajvaz dedo”, u režiji Gradimira Gojera i izvedbi glumca Muharema Osmića.

U okviru programa 499. Dana Ajvatovice u nekoliko gradova BiH i SBK-a bit će realizirano više od pedeset vjerskih, kulturnih i sportskih sadržaja s oko dvije hiljade učesnika.