Kultura
0

Otvoreni 49. "Sarajevski dani poezije"

FENA
Čitanjem stihova pjesnika iz BiH i drugih zemalja svijeta te uz prigodan muzički program, danas je u Sarajevu svečano otvorena 49. međunarodna književna manifestacija "Sarajevski dani poezije".

Ovogodišnja manifestacija, koja je okupila oko 140 književnih stvaralaca iz 25 zemalja, u narednih će pet dana ponuditi poštovaocima pjesničke riječi niz književnih, likovnih i multimedijalnih sadržaja.

Na svečanom otvaranju novog izdanja "Sarajevskih dana poezija" u Domu mladih Skenderija svoje stihove su, pored stvaraoca iz naše zemlje, predstavili pjesnici iz Azerbejdžana, Kanade, SAD-a, Rumunije, Albanije, Poljske, Australije, te Turske.

Prigodnim riječima se obratio i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Hadžem Hajdarević, koji je istaknuo da su "Sarajevski dani poezije" i u svom 49. izdanju širom otvorili vrata značajnim pjesničkim imenima iz zemlje i svijeta.

On ističe da se najlakše složiti s onim književnim stvaraocima za koje poezija, kao stvaralački čin u jeziku, postaje velika onoliko koliko je pjesnička riječ ujedno i pokrenuta svijest i odnos prema vremenu u kojem se živi.

Raznoliki programski sadržaji ove prestižne kulturne manifestacije će, pored Sarajeva, biti predstavljeni i u Brčkom, Čeliću, Fojnici, Goraždu, Konjicu, Sanskom Mostu, Mostaru, Prijedoru i Tešnju.

Neki od sadržaja "Sarajevskih dana poezije" su pjesnički program za djecu i mlade, susret prevodilaca bh. književnosti, okrugli sto posvećen bh. piscima u bh. nastavnom planu i programu i lektiri te književni i likovni portret Nedžada Ibrišimovića.

U okviru manifestacije večeras je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu predviđen hommage Skenderu Kulenoviću i otvaranje izložbe "Život i djelo Skendera Kulenovića", u povodu 100 godina piščeva rođenja.

Svečana dodjela priznanja "Bosanski stećak" bit će održana 14. maja u Domu mladih Skenderija, a ovogodišnji dobitnik nagrade je veliki hrvatski savremeni pjesnik Petar Gudelj.

Međunarodna književna manifestacija "Sarajevski dani poezije" pokrenuta je 1962. radi očuvanja i unapređenja književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u BiH.

Prvobitna težnja bila je otvaranje bh. kulturnog prostora prema različitim jezicima, kulturama, književnim naslijeđima i tradicijama, a sačuvana je i do danas.