Kultura
0

Otvoreni 40. književni susreti na Kozari

SRNA
Pavić uručuje nagradu Eriću (Foto: SRNA)
Pavić uručuje nagradu Eriću (Foto: SRNA)
U Prijedoru su otvoreni 40. književni susreti na Kozari, manifestacija koja ove godine protiče u znaku obilježavanja 70 godina od prvog izvođenja ove poeme i od kozarske epopeje.

Tonskim zapisom na kojem Skender Kulenović izvodi svoju poemu "Stojanka majka Knežopoljka“ sinoć su u Pozorištu u Prijedoru otvoreni ovogodišnji susreti.

Susrete je sinoć otvorio načelnik opštine Marko Pavić koji je rekao da je za Prijedor velika čast da ugosti renomirana pjesnička imena. On je poželio da im Kozara postane inspiracija i da se uvijek vraćaju ovim susretanjima.

On je Povelju "Skender Kulenović“ uručio ovogodišnjem dobitniku ove književne nagrade Dobrici Eriću koja mu je dodijeljena za knjigu pjesama i balada "Moji rođaci iz doline cveća“ objavljenu u izdavačkoj kući "Legenda“ iz Čačka.

"Ove godine obilježavamo vrijedne jubileje i nije se mogla dogoditi ljepša situacija nego da nagradu dobije pjesnik koji je prijatelj Prijedora, ovih susreta i naše Kozare“, rekao je Pavić.

Erić je rekao da je nagradom počašćen, jer nosi ime pisca koga je poznavao u životu. "Imao sam prilike da nekoliko puta i govorim na istim skupovima zajedno sa Skenderom, tako da mi nagrada znači mnogo više nego što je samo njeno ime“, rekao je Erić.

Gosti pjesničke večeri bili su Ranko Risojević, Mošo Odalović, Ranko Pavlović, Milica Jeftimijević Lilić, Bećir Vuković, Slavomir Gvozdenović i Boro Kapetanović. U pratećem programa nastupili su Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo "Vila“, operska diva Dunja Simić, etno grupa "Perla“, glumac Tihomir Stanić i klarinetista Boki Milošević.

Centralna manifestacija "Pjesničko podne“ bit će održana danas na Mrakovici. Osim nastupa književnika učesnika programa, laureatu Dobrici Eriću biće uručena i statueta "Rudara“ i novčana nagrada sponzora manifestacije rudnika "ArcelorMittal" Prijedor.

U 19.00 sati u Muzeju Kozare bit će izloženi radovi nastali na Osmoj likovnoj koloniji "Sreten Stojanović", a u 20.00 sati u Pozorištu Prijedor biće organizovano tradicionalno veče laureata na kome će se Dobrica Erić družiti sa ljubiteljima poezije.

U nedjelju, 23. septembra, nastupom pisaca zavičajnog kruga, te dramskih i muzičkih umjetnika, u 11.00 sati u "Galeriji `96", Susreti će biti zatvoreni. Domaćin i organizator Susreta je opština Prijedor, a suorganizatori su grad Banja Luka i opštine Potkozarja.