Kamerni teatar
0

FOTO / Otvoreni 10. poetski susreti posvećeni Izetu Sarajliću

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
U Sarajevu su sinoć otvoreni 10. međunarodni poetski susreti, posvećeni Izetu Kiki Sarajliću, velikom sarajevskom pjesniku i trajat će do 25. septembra.

Izet Sarajlić bio je i počasni predsjednik Kuće poezije (la Casa della Poesia) iz Salerna, italijanskog kulturnog udruženja koje zajedno sa Ambasadom Italije organizira ove susrete.

Sergio Lagulli, predsjednik Kuće poezije, kazao je da je ideja vodilja ovih susreta bila dovesti u njegov grad njegove prijatelje pjesnike i povezati ih sa drugim pjesnicima iz čitavog svijeta.

Međunarodni poetski susreti, kako je kazao, počeli su 2002., nekoliko mjeseci nakon Sarajlićeve smrti, kako bi se realizirao jedan od pjesnikovih snova, a to je da se u Sarajevo, razoreno ratom, ponovo dovede međunarodna poezija.

Lagulli je istaknuo da će iduće godine u maju u Salernu biti organiziran i veliki pjesnički susret povodom desete godišnjice od smrti Izeta Sarajlića.

Međunarodni poetski susreti se održavaju u Kamernom teatru 55, svako veče od 20 sati, a poeziju će čitati pjesnici sa Balkana, iz Evrope, Amerike.

Osim čitanja poezije bit će upriličene i dvije filmske projekcije - 'Bosanska rapsodija na rubu znanosti', Vesne Ljubić, 24. septembra. u 17.30 sati i 'Pier Paolo Pasolini i razlog jednog sna', Laure Betti, 25. septembra u 12 sati

Večerašnjoj ceremoni su, uz brojne pjesnike, prisustvovali ambasador Italije u BiH Raimondo de Cardona i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović.