Hotel Bosna
0

Otvorene diskusije na festivalu MESS

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Festival MESS prvi put ove godine organizira niz otvorenih diskusija, čiji će učesnici biti članovi Youth Initiative for Human Rights, iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, sa Kosova i iz Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da teatar tretira uvijek aktuelna pitanja ljudske egzistencije, što na prvom mjestu uključuje i pitanje ljudskih prava i sloboda, diskusije su koncipirane tako da se na osnovu predstava koje gostuju na ovogodišnjem MESS-u, a koje su na neki način tematski povezane, povede razgovor čija tema neće biti analiza umjetničkog izraza, već neka od ovih aktuelnih pitanja koje one pokreću, saopšteno je iz MESS-a.

Diskusije će se održati u Hotelu Bosna, u periodu od 20. do 22. oktobra, sa početkom u 14 sati.

U utorak će biti riječi o slobodi identiteta, emigraciji, kolektivnom pamćenju, suočavanju sa prošlošću, "višku historije", seksualnom identitetu, emancipaciji, mitu o ljubavi, a diskutanti će ugostiri profesora književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Envera Kazaza.

Sloboda individue glavna je tema diskusije predviđene za srijedu, gdje će se raspravljati o sukobu tradicionalnog i modernog, atomizaciji društva, društvu kao zajednici sjećanja, a gost je Ugo Vlaisavljević, doktor filozofije i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

U četvrtak će biti riječi o temi "Svijet i utopija" i neoliberalističkoj civilizaciji, a gostovat će Sulejman Bosto, profesor Ontologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.