Dubrovnik
0

Otvorene 60. dubrovačke ljetne igre

FENA
Svečanošću pred crkvom sv. Vlaha sinoć su otvorene 60. jubilarne Dubrovačke ljetne igre, na kojima će do 25. augusta nastupiti više od dvije hiljade umjetnika iz Hrvatske i svijeta.

Prigodnim riječima, kako je već uobičajeno, okupljenima se obratio dubrovački gradonačelnik, koji je proglasio Igre otvorenima.

Gradonačelnik Andro Vlahušić je, uz ostalo, kazao da su Dubrovčani sretni jer baštine od svojih predaka "ove prekrasne zidine, a u zidinama - grad po mjeri". "No baštinimo i nešto puno više od velikoga, opipljiva, skladno oblikovana kamena. "Baštinimo vrijednosni sustav, koji nam je omogućio da danas budemo tu, u slobodnu gradu i u slobodnoj zemlji", kazao je Vlahušić.

Ovogodišnje otvorenje 60. festivalske sezone održano je po scenariju i u režiji redateljice Dore Ruždjak-Podolski, a nastupili su Zagrebačka filharmonija, njemačka sopranistica Nadja Michael, Festivalski dramski ansambl, Folklorni ansambl Linđo, dubrovački zborovi i Zbor opere HNK iz Splita. Nakon svečana otvorenja uslijedila je tradicionalna Dubrovačka noć uz vatromet i nastup pjevača Mila Hrnića.

Igre će u 47 dana, koliko ukupno traju, okupiti više od dvije hiljade umjetnika, a bit će izvedeno više od 70 dramskih, muzičkih, plesnih, likovnih i opernih predstava. Dramski program otvara jedan od najistaknutijih kazališnih redatelja današnjice Peter Brook adaptacijom Shakespeareovih soneta "Love Is My Sin".