Sarajevo
0

Otvorena tradicionalna izložba "Collegium Artisticum"

FENA
Više od 170 umjetnika izložilo je svoja djela na tradicionalnoj godišnjoj izložbi "Collegium artisticum", koja je otvorena u subotu uvečer.

Na izložbi, koja se organizira u sklopu obilježavanja Dana grada Sarajeva, zastupljeni su Udruženje likovnih umjetnika BiH, Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH i Udruženje arhitekata BiH.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Irfan Hozo je u izjavi medijima ocijenio da je izložba ove godine i u kvalitativnom i u kvantnitativnom smislu bolja u odnosu na prethodne godine.

Iako su na okruglom stolu prije mjesec dana mnogi umjetnici izrazili nezadovoljstvo koncepcijom izložbe, Hozo kaže da je napravljen skok u kvalitetu, te da će se u narednom periodu napraviti neke novine u tom smislu.

Kao i svake godine, Udruženje likovnih umjetnika dodijelilo je nagrade za najbolje radove. Grand Prix pripao je Salimu Obraliću, nagradu za najbolji crtež dobio je Mensur Verlašević, za najbolju grafiku Irfan Hozo, za slikarstvo Halil Tikveša te za skulpturu Edin Dervišević.

Asocijacija arhitekata je dodijelila Grand Prix Aidi i Edinu Husetiću za idejno rješeje Gradske otoke Bihać.

Udruženje primijenjenih umjetnika dodijelilo je pet nagrada, ali nije dodijelilo Grand Prix za ovu godinu.

Ovogodišnji selektor nagrada ULUPUBiH-a Fehim Hadžimuhamedović dodijelio je nagrade u sljedećim kategorijama, koje su u subotu uvečer na izložbi promovirane pred prisutnim gostima:

  • Nagrada za održanje visokih estetskih vrijednosti crno-bijele fotografije: Kemal Hadžić, "Igra kamena", fotografija

  • Nagrada za kreiranje "pitke" informacije i otvorene likovne kompozicije: Aleksandra Nina Knežević, "Životom vode", vizualni identitet knjige

  • Nagrada za dizajnerski koncept: Adnan Drnda, BH sajamski štand

  • Nagrada za kreiranje krajnje pročišćenog vizualnog znaka: Asim Đelilović, "Čekajući kralja", plakat

  • Nagrada za reafirmaciju simbola unutar polja umjetničke obrade metala: Ramiz Pandur, "Prapočetak", umjetnička obrada metala