Kultura
1

Otvorena stalna postavka Umjetničke galerije "Monumentum, Momentum, Momento"

FENA
"Monumentum... Momentum... Momento...“ naziv je nove stalne postavke Umjetničke galerije BiH večeras je konačno otvorena.

Maja Abdomerović, kustosica Umjetničke galerije BiH je za Agenciju Fena kazala da iako je situacija zbog katastrofalnih poplava vanredna, "najbolje možemo pomoći drugima ako se svako bavi svojim poslom".

"Monumentum...Momentum...Momento...“ je, kako ona kaže, igra riječi koja opisuje izložbu i koja je razumljiva na svim jezicima, te sam naziv objašnjava čitav koncept postavke, a za posjetioce će ona biti iznenađenje, te sa umjetničke strane govori o atentatu na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

"Priča je skoncentrisana oko medaljona koji je dio spomenika koji je 1917. godine podignut na Latinskoj ćupriji i dvije krune koje su se također nalazile na spomeniku", rekla je Abdomerović.

Istakla je da su medaljon i dvije krune od 1979. bile na depou Umjetničke galerije i prošle su zahtjevan i obiman proces restauracije, te da su vraćene su u boljem stanju nego što su bile i da je to dio priče monumentum.

Momentum je prezentiran kroz videorad dvije češke umjetnice, nije dio Umjetničke galerije, ali je na konceptualan način prezentiran trenutak kada je povorka sa princom Ferdinandom i njegovom suprugom Sofijom 28. Juna 1914. godine prolazila pokraj mosta Latinske ćuprije, a izložena je i slika Radenka Milaka, bh. umjetnika koja oslikava isti događaj.

"Momento je opomena da pamtimo događaj izazvan ljudskim faktorom a kojim je cijeli svijet gurnut u kataklizmu Prvog svjetskog rata. Posjetitelji će moći da iz umjetničke perspektive vide taj događaj", kazala je Abdomerović.

Ovom izložbom se Umjetnička galerija BiH pridružuje programu obilježavanja 100-godišnjice Prvog svjetskog rata.