Kultura
131

Otvorena Šestoaprilska izložba u Collegium artisticumu

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Tradicionalna godišnja Šestoaprilska izložba, koja je posvećena obilježavanju Dana grada Sarajeva, otvorena je večeras u galeriji Collegium artisticum Centra za kulturu KS-a.

Tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine - Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH), Asocijacija arhitekata (AABiH) i Udruženje likovnih umjetnika (ULUBiH) - zajedno su organizirali izložbu stvarajući platformu za prezentaciju djela svojih članova.

Mnogobrojni posjetitelji imaju priliku da na 2.000 kvadratnih metara vide radove 163 umjetnika -43 člana ULUPUBiH-a, uz 10 novoprimljenih članova, zatim 29 članova AABiH-a i 81-og člana ULUBiH-a. Izložba je selektivnog tipa, što znači da su umjetnički savjeti udruženja za izlaganje odabrali selekciju najboljih radova od onih koji su bili prijavljeni za izlaganje.

Na otvaranju su dodijeljena i tri Grand prixa, po jedan za svako udruženje, a nagrade su primili Samina Tanović za scenografiju za emisiju "Upitnik" na TV Hayatu, Halil Tikveša za likovni rad "TV život" te Amir Vuk - Zec za Hotel "Pino" na Trebeviću.

Vuk je kazao Feni da mu uručeno priznanje znači mnogo za daljnji rad, a posebno jer je dobio nagradu za objekt koji Sarajlijama puno znači.

Osim toga, žiri je dodijelio i pojedinačne nagrade ULUPUBiH-a u oblastima ilustracije, oblikovanja plakata, scenografije, oblikovanja keramike, modnog dizajna i produkt dizajna, ULUBiH nagrade za crtež, slikarstvo i vajarstvo. Arhitekti su nagradili izvedene radove, kao i enterijer i ideju.

Fotograf Velija Hasanbegović dobio je nagradu za fotografiju na kojoj su portreti reprezentativaca BiH u sjedećoj odbojci.

"Nagrada mi mnogo znači, jer sam priznanje dobio od kolega. Ovo je moja druga Šestoaprilska nagrada i nadam se da ću je opravdati i u svom daljnjem radu", naglasio je.

Drago Handanović je dobio nagradu za skulpturu, a riječ je arci. Iako je izlagao u mnogim svjetskim centrima kulture, kaže da mu ova nagrada jako puno znači.

Šestoaprilska izložba ili Salon "Collegium artisticum" posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednosti koju treba njegovati, uime datuma kojem je posvećena, 6. aprilu 1945., Danu oslobođenja Sarajeva, i uime sjećanja na bosanskohercegovačku avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa "Collegium artisticum" (1939-1941).

Izložba se finansira sredstvima Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva, a bit će otvorena do 26. aprila.