Brusa bezistan u Sarajevu
0

Otvorena manifestacija "Sarajevski zanati očuvani kroz vijekove"

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tradicionalna manifestacija "Sarajevski zanati očuvani kroz vijekove" otvorena je danas u Brusa bezistanu povodom obillježavanja Dana Kantona Sarajevo.

Zanatlije su u vitrinama izložile svoje proizvode, a postavljeni su i panoi na kojima su detaljno opisana ova tradicionalna zanimanja.

Predsjednik Udruženja "Stari zanati" Kantona Sarajevo Mehmed Kalajdžisalihović rekao je da ovo udruženje, koje broji 270 članova iz 60 različitih zanimanja, nastoji da sačuva tradiciju i spasi stare zanate od izumiranja.

  • Nadležne institucije imaju dosta razumjevanja za naš rad, tako da zanatlije na području općine Stari Grad plaćaju 50 posto manju zakupninu prostorija, dok kantonalna i federalna Vlada redovno daju poticaje za bavljenje ovim zanatima, ističe Kalajdžisalihović.

Vlasnik limarske radnje na Baščaršiji Adnan Jusić kazao je da je u zadnjih pet godina na području općine Stari Grad broj zanatskih radnji smanjen za 40 posto.

  • Mladi nemaju želju da se bave starim zanatima i svjedoci smo da se sve češće na mjestima gdje su bile zanatske radnje otvaraju kafići ili trgovine, dodaje Jusić.