Kultura
0

Otvorena Likovna kolonija "Breške 2014": Slikaju umjetnici iz šest zemalja

Piše: D. Brkić
(Foto: Klix.ba)
U mjestu Breške kod Tuzle otvorena je XV Likovna kolonija "Breške 2014", koju tradicionalno organizuje Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Ovu kulturnu manifestaciju koja je godinama sastavni dio programa „Ljeto u Tuzli“, otvorio je konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić.

Breške i HKD Napredak ove godine ugostili su umjetnike iz Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije i BiH.

"Tuzla već petnaest godina dovodi umjetnike ne samo iz BiH, već i zemalja regije, ali i iz drugih zapadnih zemalja. Radovi koji ovdje nastaju, a do sada ih je više od pet stotina, oplemenjuju život, a nama dodatno daju poticaj da Breške zaista postanu mjesto umjetničkog hodoćašća", rekao je na otvaranju Likovne kolonije prof. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak Tuzla.

U organizaciji Likovne kolonije nemjerljiv doprinos daju redovnici iz Franjevačkog samostana u Tuzli.

"Svake godine dolazak u Breške tijekom kolonije nije samo puko slikanje i ostavljanje radova. Biti ovdje znači družiti se s entuzijastima koji na jedan poseban način gledaju pozitivno na život. Biti s umjetnicima znači voljeti umjetnost i ljude. A upravo je to i dovoljno da umjetnost pustimo da živi, da je ne zatiremo", rekao je gvardijan Franjevačkog samostana Tuzla fra Mario Divković.

Svečanost otvorenja Likovne kolonije uveličala je violinistica Katarina Pavljašević, učenica Osmog razreda Osnovne škole KŠC "Sveti Franjo" i petog razreda Osnovne glazbene škole Tuzla.

Međunarodna likovna kolonija Breške traje do 5. jula.