Sarajevo
0

Otvorena jubilarna XXV "Sarajevska zima"

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Internacionalni festival "Sarajevo-Sarajevska zima" u subotu navečer ispred Narodnog pozorišta otvoren je po jubilarni 25. put.

Brojni okupljeni građani Sarajeva imali su priliku posjetiti i jednu sasvim neobičnu pijacu. Pijacu na kojoj se prodaje krompir s Bjelašnice, ručni rad s neke druge sarajevske planine, med iz Livna ili pak knjige.

Ovogodišnja "Sarajevska zima" za osnovnu ideju ima da kroz program pokaže organsku vezu između umjetnosti i života. Iz te ideje izveden je i naziv ovogodišnjeg festivala "Organic Art Life". Na ceremoniji otvaranja prikazan je i video zapis o historijatu Festivala.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen ovom prilikom je rekao da je "Sarajevska zima" festival koji njeguje vrijednosti i kulturu različitosti.

Poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin, obraćajući se na ceremoniji otvaranja Festivala, izrazio je zadovoljstvo što je "Sarajevska zima" pozvala Evropski parlament da učestuje u ceremoniji otvaranja. Istakao je da "Sarajevska zima" nije festival samo Sarajeva i BiH, već da je to evropski i svjetski festival. Kacin je dodao da i na ovaj način BiH pokazuje da može i hoće da sanja bolju budućnost.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić je, otvarajući ovu kulturnu manifestaciju, rekao da su se i ove godine kao i prije 25. godina okupili umjetnici iz cjelog svijeta. Podsjetio je i na brojne umjetnike njih 26.000 koji su pohodili Sarajevo tokom ovih godina, ali i na uspjehe bh. umjetnika u svijetu.

Počasni gost ovogodišnje "Sarajevske zime" je Češka, njen ambasador u BiH Jirži Kudela izrazio je zadovoljstvo što će na Festivalu učestvovati umjetnici iz te zemlje.

Okupljenen Sarajlije, goste grada,umjetnike pozdravili su i predstavnici UNESCO-a i Vijeća Evrope.

Ceremoniju otvaranja upotpunili su umjetnici iz Koreje.

Nakon svečanog otvaranja kao prvi u nizu programa bit će održan i koncert Sarajevske filharmonije s umjetnicima iz Češke, dirigentom Markom Ivanovićem i solistom na violi Matousekom Bohuslavom u Narodnom pozorištu.

Prva sezona Festivala "Sarajevska zima" realizovana je od 21.12.1984 do 6.4.1985. godine.

Za dvadeset i četiri godine postojanja Festival je postao neodvojiv dio života grada i njegovih stanovnika. U toku 1.113 dana "Sarajevske zime" izvedeno je više od 3.080 različitih predstava i izložbi s više od 2.973.500 posjetilaca i 26.300 učesnika.

Festival “Sarajevska zima” održava se bez prestanka tokom svih proteklih godina i postao je simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja s različitim kulturama i civilizacijama svijeta.