Sarajevo
0

Otvorena izložba "Zanatlije - čuvari tradicije Baščaršije"

FENA
"Zanatlije – čuvari tradicije Baščaršije" naziv je izložbe koja je u organizaciji Zone unaprijeđenog poslovanja otvorena u četvrtak navečer u ASA Art galeriji u Sarajevu, okupivši brojne poklonike starih zanata i umjetnosti.

Izložba predstavlja dio istoimenog projekta kojim se, uz prateći katalog i promotivni film, želi očuvati kulturno-historijsko naslijeđe čiji segmenti u novom dobu odumiru, ali i promovirati njegove vrijednosti.

U galerijskom prostoru izloženi su panoi velikog formata na kojima je vrsnim fotografijama predstavljen radni proces pri nastanku različitih rukotvorina, kao i najljepši primjerci zanatskih proizvoda koji se čuvaju kao muzejski eksponati ili u okrilju starih zanatskih porodica.

Posjetioci su tako mogli pregledati različite primjerke nakita, torbi, papuča, kazandžijskih proizvoda, ćilima i kaligrafije.

Goste su pozdravili organizator projekta i direktor Zone unaprijeđenog poslovanja Nihad Halvo, generalni direktor ASA Holdinga Nihad Imamović te promotorica projekta Lejla Gazić.

Gazić je istaknula kako je izučavanje pojedinih zanata dio tradicije brojnih sarajevskih zanatskih porodica koja se već godinama prenosi iz generacije u generaciju.

Naglasila je i da je svaki zanatlija - učesnik večerašnje izložbe, poklonio po jedan proizvod Fondaciji Hastor za stipendiranje nadarenih učenika, čime su otvorili puteve obrazovanja novim zanatlijama koji će biti budući čuvari tradicije Baščaršije.

Prateći katalog predstavlja 16 zanata, kao što su zlatar, papučar, kaligraf, kazandžija, filigran ili tašnar, te donosi iscrpne i zanimljive informacije o Baščaršiji, ulozi i organizaciji esnafa u njenom razvoju te napretku zanatstva u različitim historijskim periodima.

Projekt je okupio eminentna imena bh. nauke, među kojima i orijentalisticu i savjetnicu Orijentalnog instituta Behiju Zlatar, etnologinju i savjetnicu Zemaljskog muzeja BiH Maricu Filipović, direktoricu Muzeja Sarajeva Amru Madžarević, etnologinju i savjetnicu u Zemaljskom muzeju Svetlanu Bajić te arhivistu Sejdaliju Gušića.

Izložba, koju su pomogli Muzej Sarajeva i ASA Art galerija, bit će otvorena do 25. jula, nakon čega će je ugostiti depadans Muzeja Sarajeva - Brusa bezistan.