Galerija Novi hram
0

Otvorena izložba slika četiri nacionalna kulturna društva BiH

FENA
"Rituali čina - Zajedno" naziv je izložbe slika iz fundusa četiri nacionalna kulturna društva BiH, s autorskim potpisom idejne postavke likovnog kritičara Vojislava Vujanovića, koja je otvorena večeras u Galeriji "Novi hram" u Sarajevu.

Izloženo je 40 djela iz fundusa Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta", Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" te Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija".

Riječ je o radovima različitih umjetničkih pravaca, tema i tehnika rada.

Ante Kajinić, Đuro Seder, Edo Murtić, Vlado Vojnović, Tanja Dursun, Ibrahim Duraković, Halil Tikveša, Ismet Rizvić, Salim Obralić, Petar Tiješić, Zora Finci, te Ljubo Lah, samo su neki od autora izloženih radova.

Da umjetnost ruši sve granice i svijet čini podnošljivijim, prostojnijim i duhovnijim, u kojem se čovjek može više osjećati čovjekom, smatra Vojislav Vujanović. Istaknuo je da se u odabiru radova vodio različitošću.

"Nastojao sam da odaberem radove različitih žanrova i tema, i autora različitih generacija, te su tu zastupljeni stilovi od klasike do apstrakcije. Svaki eksponat je snažan u svojoj duhovnoj tradiciji, odišući pozitivnom energijom", kazao je on.

Posebno je istaknuo da je dio galerijskog prostora, u vedu segmenta "priča u priči", posvetio radovima Ljube Laha, kao svojevrsni omaž nedavno preminulom umjetniku.

Izložba će biti otvorena do kraja maja.