Umjetnička djela od ogledala
12

Otvorena izložba skulptura u kafe galeriji Zvono

Klix.ba
U kafe galeriji Zvono otvorena je treća po redu izložba u okviru projekta Prva samostalna u Zvonu, koji realizuje Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono.

Na trećem konkursu izabrane su skulptorica Snježana Idrizović i historičarka umjetnosti Alma Mešić.

Publika je imala priliku pogledati neobične i vješto izrađene skulpture od ogledala, ranije autoričine radove i nove, namjenski napravljene za izložbu u Zvonu.

Cijeli projekat zamišljen je kao saradnja između historičara i historičarki umjetnosti i umjetnika i umjetnica, s ciljem promocije rada talentovanih mladih autora i autorica i afirmacije likovne kritike u našoj zemlji.

Pored teksta koji je povodom skulptura Snježane Idrizović napisala, historičarka umjetnosti Alma Mešić je i otvorila sinoćnu izložbu.

“Izložba skulptura bh. kiparice Snježane Idrizović U odrazu pokret , predstavlja jedan mladalački, novi umjetnički izraz kojim ova mlada umjetnica nastoji pronaći svoj vlastiti stil. Potpuno oslobođene od cjelokupne likovne umjetnosti, posvećene isključivo vlastitom mediju, trodimenzionalosti, uz specifično poigravanje sa odrazima pristutnih i svjetlom, Snježanine skulpture izrađene od ogledala počinju da progovaraju o njima samima pozivajući i posmatrača da počne misliti o vlastitom postojanju. Zvono, kao Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti daje prostor i mogućnosti pri tom izrazu. Ujedno, tamo gdje umjetnost pokušava pronaći vlastito mjesto i postojanje, tu i umjetnička kritika, koja ne bi trebala biti udaljena od srži umjetničkog stvaranja, dolazi od izražaja. Time se proces umjetničkog djelovanja prožima sa stvarnošću, a umjetnost, kakva jeste Snježanina, opstaje i biva pristunom ”, rekla je Alma Mešić prilikom otvaranja izložbe.

U narednih mjesec dana posjetitelji Zvona imaće priliku pogledati radove Snježane Idrizović. Do kraja godine ostao je još jedan konkurs, još jedna mogućnost da uz podršku Udruženja Zvono mladi umjetnici I umjetnice, historičari I historičarke umjetnosti svoj rad predstave javnosti, saopćeno je iz ove galerije.

Naredne godine planirana je zajednička izložba svih finalista koju će pratiti katalog.