Kultura
0

Otvorena izložba sakralnih i religioznih eksponata sve četiri konfesije u BiH

FENA
Svečanim govorom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željke Komšića i gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac večeras je u prostoru Collegium Artisticuma otvorena izložba župnika Ivana Ravlića pod nazivom "Izložba sakralnih i religioznih eksponata vjera na teritoriji BiH".

Postavka sadrži lehve, ikone, slike, predmete koji se koriste u vjerskim obredima, makete vjerskih objekata, narodne nošnje i druge predmete koji oslikavaju islamske, katoličke, jevrejske i pravoslavne običaje i tradiciju.

"Cilj izložbe je približavanje ovih naroda. Često smo kao "rogovi u vreći" i često svi radimo samo za sebe. Veoma sam sretan što na ova vrata galerije večeras ulaze svi zajedno. Vrijeme je da se otvorimo jedni prema drugima, da prestanemo pružati ruke u rukavicama već ih nuditi s ljubavlju i od srca", kazao je župnik Ravlić.

Predsjedavajući Komšić zahvalio je župniku Ravliću na izuzetnom trudu na pripremi ove jedinstvene izložbe.

"Ovo nije samo religijsko bogatstvo, ovo je i naša kultura i tradicija te bh. istorija. Ovo je nešto čime se mi u BiH, bez obzira kako se molimo Bogu ili smo ateisti, možemo ponositi", izjavio je novinarima Komšić.

Izložba je organizirana uz podršku i pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Komšića te uz podršku članova Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, Ministarstva civilnih poslova BiH, federalnog ministra kulture i sporta Gavrila Grahovca, federalnog ministra okoliša i turizma Nevenka Hercega, Grada Sarajeva te Ambasade SAD-a u BiH.

Zainteresirani izložbu mogu pogledati do 31. marta.