Brusa bezistan
0

Otvorena izložba "Ručni radovi s Bjelašnice"

FENA
Izložbom "Ručni radovi s Bjelašnice", koja je otvorena danas u Brusa bezistanu u okviru Festivala "Sarajevska zima", Muzej Sarajeva započeo je cjelogodišnje obilježavanje 60. godišnjice postojanja.

Izložba predstavlja izbor iz bogatog muzejskog fundusa, a karakterizira je autentičnost proizvoda - od izvornog materijala do procesa proizvodnje.

Predstavljeno je niz odjevnih predmeta od vune i lana, koji se proizvode na obroncima Bjelašnice, obogaćenih paletom jarkih boja. Tako su prezentirane različite vrste priglavki, rukavica, marama i torbi te dijelovi tkane i pletene narodne nošnje.

Postavku su osvježile i zanimljive fotografije velikog formata, kojima je predstavljen život bjelašničkih ljudi, obilježen surovošću i ljepotom planine.

Posjetioce je pozdravila direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević, naglasivši da je Bjelašnica dugo vremena u komunikaciji bila gotovo potpuno izolirana, što se posebno odnosi na 16 sela s njene južne strane.

To je, kazala je, dovelo do potpune autohtonosti svih proizvoda. Posebno se to odnosi na proizvodnju i tkanje lana te proizvodnju vune od domaćih ovaca.

  • Ona je ujedno kritizirala nepostojanje niti jedne prodavnice autohtonih proizvoda danas na Bjelašnici, iako žene ove olimpijske planine još uvijek ručno prave različite proizvode. To nije u skladu s pretenzijom da Bješanica postane turistički centar, kazala je Madžarević.

Većina izložene muzejske kolekcije otkupljena je s bjelašničkih sela sredinom prošlog stoljeća. Od 18 sela, čak 16 ih je gotovo potpuno uništeno u proteklom ratu.

Izložba će biti otvorena do 24. februara.