Zemaljski muzej
0

Otvorena izložba "Rijetke i ugrožene biljne vrste BiH"

FENA
Izložba "Rijetke i ugrožene biljne vrste Bosne i Hercegovine" autorice Ermane Lagumdžija, više kustosice u Odjeljenju za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH, otvorena je danas u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu.

Izložbu je otvorio savjetnik za okoliš u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Tomislav Lukić, naglasivši da je ova izložba temelj za edukaciju o biljnim vrstama u BiH.

  • Moj cilj je bio da skrenem pažnju da se biljke svakim danom sve više prorjeđuju, sve ih je manje, a čak nekih vrsta više u BiH nikako i nema. Željela bih da ova izložba ponuka institucije koje su u mogućnosti da pruže nama stručnjacima da nastavimo rad na crvenoj knjizi - na popisu biljnih vrsta koje su pred iščezavanjem i koje su jako ugrožene, kazala je autorica izložbe Ermana Lagumdžija.

Na izložbi "Rijetke i ugrožene biljne vrste BiH" posjetioci mogu vidjeti 18 biljnih vrsta s različitim kategorijama ugroženosti.

  • Na izožbi se prvi put mogu vidjeti vrste kojih uopće nema u BiH, koje su nestale prije sto i više godina, takvih je tri, te još pet vrsta za koje se pretpostavlja da su nestale, kojih više nema na našim planinama, kazala je Lagumdžija.

Izložba "Rijetke i ugrožene biljne vrste BiH" bit će otvorena do maja.