Kultura
0

Otvorena izložba retrospektive Lupinovih fotografija

FENA
Kontraverzni hrvatski fotograf Stephan Lupino večeras se retrospektivom svojih radova predstavio publici u gradskoj galeriji Collegium Artisticum, izlažući u okviru Festivala "Sarajevska zima".

Dobro posjećena izložba ponudila je izbor iz dosadašnjeg Lupinovog rada te su se među mnoštvom fotografija našle i one iz opusa "Anđeli" posvećene djeci oboljeloj od raka, "Ta divna stvorenja", zatim radovi nastali za vrijeme boravka u New Yorku te posljednjeg "Čarobna djeca" sa dirljivim fotografijama mališana oboljelih od Down sindroma.

Lupino je pozdravio brojnu publiku kazavši kako njegovi radovi govore sami za sebe te da su riječi suvišne, podsjetivši na mnoštvo optužbi koje su na njegov račun stigle od brojnih udruženja posebno zbog fotografija iz opusa "Ta divna stvorenja", koji prikazuje nage djevojke u prirodi sa konjima.

Najveći broj fotografija su crno-bijele, izložene su i one sa nagim muškim tijelima, a na svim je vidljiv naglasak na anatomiji ljudskog tijela, što im daje poseban umjetnički ton.

Lupinovi radovi su cijenjeni i traženi širom svijeta te mu se fotografije objavljuju u vodećim svjetskim časopisima, kao što su Photo, Zoom, Vogue, Hommes, Playboy, King i Max. Imao je brojne izložbe u galerijama i klubovima u New Yorku, Tokiju, Njemačkoj i Italiji.

Izložba Lupinove retrospektive bit će otvorena do 25. februara.