Kultura
12

Otvorena izložba "Ratni dnevnici-svjedočanstva i zapisi o životu"

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Ratni dnevnici-svjedočanstva i zapisi o životu" naziv je izložbe koja je danas otvorena u Spomeničkom kompleksu "Tunel D-B" u Sarajevu.

Izložba pokazuje značaj i vrijednost publikacija koje su štampane u Sarajevu pod opsadom i onih koje su štampane nakon rata, a koje tretiraju ratna svjedočenja o svakodnevnom životu.

Realizirao ju je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u suradnji sa Spomeničkim kompleksom "Tunel D-B".

Ideja projekta je prikupiti svjedočanstava običnih građana iz vremena opsade Sarajeva, koja bi bila izložena u Muzeju.

Izložba "Ratni dnevnici - svjedočenja životu", kako kaže direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović, osmišljena je kao poziv građanima BiH da podijele i doniraju Muzeju svoje ratne dnevnike i druge vrste zapisa. "Na izložbi, koja slavi život i svjedočenje, prezentiran je doprinos do sada objavljenih ratnih dnevnika kulturnoj historiji BiH. Posljednji dio izložbe, pod nazivom "Živjeće ovaj narod" pokazuje mali dio do sada prikupljenih ratnih dnevnika stanovništva u akciji našeg muzeja i Spomeničkog kompleksa "Tunel D-B". Na akciju se odazvao iznenađujući broj ljudi - i njihov doprinos ovoj izložbi i formiranju muzejske zbirke "Ratni dnevnici" nemjerljiv je", istaknula je Šehabović.

Ona navodi da se još ne može govoriti o broju sakupljenih dnevnika jer se on povećava svakoga dana. Podvlači da su dnevnici pohranjeni u depo Muzeja, te da slijedi njihova digitalizacija i akademska i umjetnička obrada.

"Od srca moram zahvaliti svima koji su se odazvali našem pozivu, i pozvati ih da ovu ideju šire - sada nam se javljaju građani iz svih dijelova BiH, ovaj projekt neočekivano raste. Imam veliko pouzdanje u to da su bh. građani odlučili postati autori historije svoje zemlje", smatra direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Izložba će biti otvorena do 25. maja.