UNITIC
0

Otvorena izložba radova osoba s umanjenim sposobnostima

FENA
Tradicionalnom izložbom radova članova nevladine organizacije altruista "Svjetlo", koja je otvorena danas u UNITIC-u ta je organizacija obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan volontera.

Izložba prodajnog karaktera pod nazivom "Nešto više" organizirana je već četvrti put. Unikatni radovi djelo su mladih s umanjenim sposobnostima, polaznika kreativne radionice "Art Line".

Na prigodnom štandu izloženi su mnogi zanimljivi i maštom nadahnuti proizvodi, kao što su različite vrste prazničnih i novogodišnjih čestitki, raznobojne svijeće, ukrasi za jelke, nakit, svilene marame, ukrasni ramovi, svijećnjaci, sapuni, ručno bojena keramika i staklo te drugi zanimljivi proizvodi.

Izvršni direktor NVO "Svjetlo" Haris Čaušević kazao je predstavnicima medija da je cilj akcije senzibilizirati javnost na potrebe i položaj osoba s umanjenim sposobnostima te omogućiti uklanjanje svih oblika diskriminacije prema pripadnicima te populacije.

Ovakvim i sličnim akcijama želi se, dodao je, i pokazati sva kreativnost takvih osoba koje trebaju postati ravnopravni članovi društvene zajednice, temeljem univerzalnih ljudskih prava jednakih i neotuđivih za sve.

Projekt kreativne radionice finansijski je podržala i Općina Novo Sarajevo.

Izložba "Nešto više" bit će postavljena do 5. decembra.

Sav prihod od prodaje radova bit će usmjeren polaznicima spomenute radionice te za kupovinu materijala radi njenog kontinuiranog rada.