Kultura
0

Otvorena izložba posvećena 200. godišnjici rođenja C. Dickensa

FENA
Charles Dickens
Charles Dickens
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUBBiH) priredila je danas izložbu u čast obilježavanja 200. godišnjice od rođenja velikog britanskog književnika Charlesa Dickensa, koja je otvorena u okviru Festivala "Sarajevska zima".

Na izložbi je predstavljen niz Dickensovih knjiga iz knjižnog fonda ove biblioteke, uz prateće tekstove o životu i plodonosnom djelu ovog pisca.

Izložbu je otvorio britanski ambasador u BiH Nigel Casey, naglasivši da je još kao dječak bio veliki fan Charlesa Dickensa te izrazio iznenađenje otkrićem brojnih njegovih poklonika u BiH.

Riječi dobrodošlice uputio je i direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina, koji je naglasio da je ova biblioteka povodom značajne godišnjice priredila malu, ali značajnu izložbu s jako dobrim porukama.

Podsjetio je na Dickensnov život, te podcrtao da će širom svijeta ove godine kroz različite programe i na različite načine biti obilježena 200. godišnjica od rođenja velikog britanskog književnika.

Da je Dickens bio veliki satiričar, cinik i onaj koji je razobličavao hipokriziju tadašnjeg britanskog društva istaknuo je književnik Mirsad Bećirbašić, dodavši da su njegova djela ispunjena humorom i ismijavanjem, ali s određenim porukama, saopćeno je iz NUB-a BiH.

Posjetioce izložbe pozdravio je i direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić, podcrtavši da je Dickens uspio da bude multimedijalni pisac u vrijeme kada je to bilo nemoguće.

Charles Dickens rođen je u Landportu 7. februara 1812. godine, a umro 9. juna 1870.

Sahranjem je u Pjesničkom kutku Westminsterske opatije, a natpis na njegovoj grobnici glasi "Saosjećao sa siromašnima, napaćenima i potlačenima".

Izložba je otvorena do 22. marta.