Ambasada BiH u Hagu
0

Otvorena izložba pod nazivom "Umjetnost ne poznaje granice"

Sarajevo-x.com
U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Hagu 15. aprila 2010. godine svečano je otvorena izložba bosanskohercegovačkih i holandskih umjetnika pod nazivom "Umjetnost ne poznaje granice". Izložbu su organizirali fondacija House of Arts i umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Holandije, predvođeni slikarom iz dijaspore Ivanom Mijatovićem.

Ambasadorica BiH u Kraljevini Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić je u pozdravnom govoru naglasila pozitivnu ulogu umjetnika u prezentiranju Bosne i Hercegovine i njenom otvaranju prema svijetu. Istakla je kako je Bosna i Hercegovina dokaz da i “male” zemlje, zahvaljujući talentu i entuzijazmu svojih umjetnika, mogu izboriti zapaženo mjesto na svjetskoj kulturnoj sceni.

Na izložbi je postavljeno preko trideset slika i skulptura, različitih motiva i tehnika izrade, ali sa jedinstvenom porukom o univerzalnosti “jezika umjetnosti” i njezinoj sposobnosti da nadiđe političke i kulturološke granice.

Otvaranju izložbe prisustvovalo je više desetaka zvanica, među kojima su bili brojni ambasadori, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije, Ureda gradonačelnika Haga, te brojni kulturni radnici i umjetnici.

Prisutnima se, također, obratila Barbara Houvers, direktorica fondacije House of Arts i jedan od inicijatora projekta, zahvalivši Ambasadi na podršci i organizaciji izložbe.