Kultura
0

Otvorena izložba Petera Lindbergha u Zagrebu

Klix.ba
Više od 150 fotografija Petera Lindbergha, jednog od nekoliko najvećih živućih fotografskih imena današnjice, izloženo je u sklopu njegove jedine evropske samostalne izložbe u ovoj godini, a koja je prije dva dana otvorena u Zagrebu u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, poznatijem kao Džamija.

Fotografije koje su predstavljene odabrao je sam Lindbergh, a odabrao ih je iz umjetničkih serija fotografija Images of Women i The Unknown. Osim fotografija u sklopu izložbe postavljena je i video instalacija koju je sam umjetnik, inspiriran arhitekturom galerije, ekskluzivno prilagodio za svoju zagrebački izložbu.

Ovo je prva Lindberghova izložba u ovom dijelu Evrope od 1998. godine, kada je izlagao u Beču i bit će otvorena do 10. maja, a o samoj izložbi Lindbergh je izjavio: "Riječ je o fotografijama iz serije 'Images of Woman' s radovima koji su definirali i stvorili novi pojam ženstvenosti krajem 80ih i 90ih godina prošlog stoljeća, dok drugi dio čine fotografije iz opusa 'The Unknown“ u kojem su ljudska bića, akteri fotografija, izloženi strahu koji još uvijek nisu spoznali i u kojem je sve fikcija“

"Izložba Petera Lindbergha u Zagrebu je slijed svega što smo prethodnih nekoliko godina radili s projektom Noir Festivala, dovodeći velike živuće svjetske umjetnike u Zagreb. Iako nije direktno vezan uz pojam noira upravo u svojim radovima Lindbergh slavi jednostavnu, izazovnu ljepotu žene u kojoj je njena osobnost i životna mističnost važnija od onoga što nosi na sebi“, izjavila je organizatorica, Ana Petričić Gojanović povodom otvorenja izložbe u Zagrebu.

Iako slavi za jednog od najprestižnijih svjetskih fotografa i danas svojim radom ne spada u konvencionalne fotografske okvire. Lindergh je svoju fotografsku karijeru započeo 1971. u Njemačkoj u vrijeme studija slikarstva, kada počinje raditi kao asistent na velikim foto snimanjima slavnog Hans Luxa.

Ubrzo se osamostaljuje i seli u Pariz gdje zahvaljujući svojoj kreativnosti ali i kvaliteti rada vrlo brzo postaje cijenjen fotograf, te ubrzo dobija i svoj prvi ozbiljniji angažman za francuski Vogue. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada među kojima je i fotografski oskar Lucie Award za dostignuća u modnoj fotografiji.

Posebno je poznat po tome što je kroz svoje fotografije stvorio svjetske supermodele snimivši 1990. crno-bijelu naslovnicu britanskog Voguea s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Tatjanom Patiz, Christy Turlington i Lindom Evangelistom.