Ljubljana
0

Otvorena izložba o savremenom bh. dizajnu

Sarajevo-x.com
Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH) predstavilo se slovenačkoj publici u prostorijama Cankarjevog doma u Ljubljani sa izložbom “Pogled iza”.

Izložbu predstavljaju najznačajniji autori i njihovi radovi nastali zadnjih deset godina. Predstavljena su kreativna dostignuća iz domena grafičkog dizajna, produkt dizajna, scenografije, pozorišnog kostima, interijera i fotografije.

Imena autora koji su predstavljeni: Branko Bačanović, Naida Begeta, Asim Đelilović, Saša Djordjević, Kemal Hadžić, Bojan Hadžihalilović / Trio / Fabrika (saradnik Amer Mržljak), Anur Hadžiomerspahić i Ajna Zlatar (Ideologija), Omer Halilhodžić, Enes Huseinćehajić i Vedran Mujagić, Tarik Jesenković, Dalida Karić Hadžiahmetović, Aleksandra Nina Knežević, Čedomir Kostović, Milomir Kovačević Strašni, Mladen Pikulić, Sanda Popovac, Tarik Samarah, Miodrag Spasojević Štrika, Damir Šagolj, Dejan Vekić, Saša Vidaković, Amela Vilić, Amir Zec Vuk, Almin Zrno i Amra Zulfikarpašić.

Izložba “Dizajn u Bosni i Hercegovini - pogled iza”, koja je u Ljubljani otvorena pod visokim pokroviteljstvom Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, je putujuća izložba koja za cilj ima promovirati BiH u tom segmentu kulture i informirati širu europsku javnost o potencijalima i dometima bh. dizajna. Ljubljana je bila prva destinacija na tom putu, a sljedeće predstavljanje BH dizajnera dogodiće se u Zagrebu, u galeriji ULUPUHa, od 16. do 29. oktobra ove godine.

Osim brojnih umjetnika i predstavnika slovenskih medija, na otvorenju u Ljubljani je bio prisutan i veleposlanik BiH u Sloveniji Zdravko Begović. Zainteresovanost za ovu izložbu pokazali su i poznati slovenački i hrvatski dizajneri među kojima je i prof. Stane Bernik i Ranko Novak.

Na otvorenju izložbe ULUPUBiH je predstavio i prigodnu knjigu, naziva “Design Decade” u kojoj su svoje stavove o bh. dizajnu napisali dr. Sulejman Bosto dr. Sadudin Musabegović, prof. Stjepan Roš, Slobodan Samardžić Sam, prof. Asim Đelilović i prof. Besim Spahić. Knjigu je moguće nabaviti u knjižari Buybook u Sarajevu.

Promocija ove knjige biće upriličena 8. aprila u galeriji Collegium Artisticum.