Zemaljski muzej
0

Otvorena izložba o ajkulama i ražama

FENA
Direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić otvorio je danas izložbu "Ajkule i raže" u prostorijama Odjeljenja za prirodne nauke ovog muzeja, koja je organizirana u sklopu manifestacije "Dan i noć Zemaljskog muzeja".

Autori izložbe o ajkulama i ražama su načelnik Odjeljenja za prirodne nauke Dražen Kotrošan i dvoje studenata Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu - Andrej Gajić i Adisa Dautbegović. Osim toga, Gajić je saradnik evropskog centra za istraživanje ajkula Sharklab, čije je sjedište na Malti, a za ovu izložbu posudio je neke eksponate iz svoje privatne zbirke.

Na izložbi je predstavljen dio od tridesetak vrsta ajkula i četrdesekak vrsta raža koje su zabilježene u Jadranskom moru, a od kojih je 11 vrsta ajkula evidentirano i uz bh. obalu kod Neuma.

Kako je na otvaranju izložbe kazao prof. dr. Adnan Jažić sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, autori su na interesantan način prezentirali ove vrste u cilju njihove zaštite i opstanka.

Ajkule i raže, upozorio je prof. Jažić, spadaju u najugroženije vrste na planeti zbog prekomjernog lova i bez poduzimanja određenih mjera neke od njih mogu nestati.

Organiziranjem manifestacije "Dan i noć Zemaljskog muzeja", ovaj muzej je otvorio vrata posjetiocima, priključivši se tako obilježavanju Noći evropskih muzeja.

Od jutros posjetioci mogu vidjeti čuvenu Hagadu, a održane su, zajedno sa studentima Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta, radionice za učenike i djecu iz SOS sela.

Večeras će biti otvorena izložba replike nakita, koja je rađena u saradnji sa zlatarom "Softić" te muzejska suvenirnica, koju su pomogli USAID i SIDA.