Sarajevo
0

Otvorena izložba "Na putu do tvrđave"

FENA
Meša Selimović
Meša Selimović
U povodu obilježavanja stogodišnjice od rođenja istaknutog bh. pisca Meše Selimovića u galeriji "Mak" večeras je otvorena izložba "Na putu do tvrđave" autora Medhije Maglajlić i Nedima Mušovića.

Izložbu, koju sačinjavaju originalni rukopisi, primjerci i prepisi djela Meše Selimovića, kao i lične piščeve prepiske s kolegama i prijateljima, ali i mnoštvo njegovih fotografija, otvorio je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Behmen je istakao da o značaju Selimovićevih djela u svjetskim razmjerima ne treba puno govoriti.

"Ono na što želim da skrenem pažnju je Selimovićevo promišljanje o strukturi čovjeka u BiH i ono što je Meša Selimović prepoznao davno. Jedan od njegovih tekstova sadrži i dio koji se odnosi na međunacionalne odnose i sve što je tada napisao potvrdilo se 40 godina kasnije", kazao je Behmen.

Gradonačelnik je citirao ovaj odlomak u kojem je Selimović napisao da "istorija, tradicija i nacionalni duh je stvarnost koju poštujemo, ali ako postaju bastioni, bedemi oko nas, uzvišenja na koja se penjemo da bismo bili dalji i viši od drugih, ako su to kozmetička sredstva kojima uljepšavamo svoje, ne uvijek lijepo nacionalno lice, ako su nam to razlozi za nadmenost i isticanje prava na ma kakvu premoć... dijalog između nacija je presječen u korijenu i saradnja uz to".

Autorica Izložbe Medhija Maglajlić u izjavi medijima je pojasnila da je potrebno mnogo vremena i još puno istraživanja da bi se u potpunosti sagledao Selimovićev opus i značaj.

Na konstataciju novinara da Selimovića svojataju mnoge zemlje te ga predstavljaju kao "svog pisca", Maglajlić je istakla da to samo potvrđuje njegov kvalitet.

"Derviš i smrt" je našu književnost uzdigao ne samo na evropski već i na svjetski nivo. Selimović je zaista svjetski pisac, ali je prvenstveno bosanskohercegovački. Uostalom, o tome govori i njegovo djelo", istakla je Maglajlić.

Izložba će biti otvorena do 7. maja, a može se pogledati svaki dan od 10 do 19 sati.