Kultura
0

Otvorena izložba "može zima i bez dima" u "Novom hramu"

FENA
Povodom 40. godišnjice Odluke o zaštiti zraka od zagađivanja u Sarajevu, u galeriji "Novi hram" danas je otvorena izložba "Može zima i bez dima", autora prof. dr. Aleksandra Kneževića.

Izložba je otvorena u okviru Festivala 'Sarajevska zima' i predstavlja velike "pionire čistog neba" u Sarajevu.

Godine 1972. donesena je prva odluka o zaštiti zraka od zagađivanja u Sarajevu. Kako je rečeno na otvaranju izložbe, Sarajevo je već od 1972. godine bilo stručno i imalo je naučnu pozadinu, imalo svoju organizaciju i postalo je prvi grad u tadašnjoj Jugoslaviji na planu zaštite zraka od zagađivanja.

"Postignuti su značajni rezultati u zaštiti zraka od zagađivanja i posmatrajući sa ove distance", rekao Knežević, karakteristične su tri faze. Prva je da se od 1965. do 1980. godine na bazi uglja smanjivalo zagađivanje zraka tehnologijama sagorijevanja, od 1980. do danas imamo gas, gorivo koje nema sumpora.

"Treće je da u budućnosti moramo raditi na smanjenju troškova grijanja, na smanjenju troškova energije, a to se zove energijska efikasnost i na taj način smanjimo zagađivanje“, rekao je Knežević.

O izložbi su govorili Ibrahim Spahić, direktor Festivala 'Sarajevska zima', dr. Midhad Aganović koji je predstavio projekt' Zaštita okoline', te predstavnik Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a.

Izložba će biti otvorena do 9. marta.