Sarajevski ratni teatar
0

FOTO+VIDEO / Otvorena izložba "Moda pod opsadom" Amne Kunovac - Zekić

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Uokviru programa Modul Memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS u ponedjeljak navečer u Sarajevskom ratnom teatru SARTR je otvorena izložba “Moda pod opsadom” kreatorke Amne Kunovac – Zekić, a upriličena je i specijalna projekcija filma “Miss Sarajevo” autora Billa Cartera.

Izložba "Moda pod opsadom" obuhvata fotografije modnih kreacija Amne Kunovac- Zekić koje su nastale u periodu 1994. i 1995., iz njene lične arhive i iz arhive Dejana Vekića, jednog od tri fotografa čiji se radovi mogu vidjeti na izložbi. Druga dva autora fotografija su Aćif Hodović i Wolfgang Bellwinkel.

“Na fotografijama su moje kreacije koje sam stvarala u ratu. Djevojke sa fotografija koje nose kreacije su tadašnji modeli agencije Front. Fotografije su rađene u ambijentu sarajevskih ratnih ulica. Kada sam radila te kreacije u ratu, odnosno u tom periodu biti modni kreator je značilo ispunjenje svih mojih želja. U to vrijeme sam studirala Likovnu akademiju. To što sam svaki dan išla na posao pod granatama i snajperima meni u to vrijeme nije značilo ništa spram činjenice da radim ono što volim. Na neki način to je bilo iskazivanje mog bunta prema onom što me okružuje”, rekla je za Klix.ba Amna Kunovac – Zekić prilikom otvaranja izložbe.