Kultura
1

Otvorena izložba "Kulturno-historijsko i muzejsko blago Srebrenika"

Klix.ba
U sklopu obilježavanja 680 godina od potpisivanja Povelje bosanskog Bana Stjepana II Kotromanića pod Starim gradom Srebrenikom u Domu kulture u Srebreniku otvorena je izložba Kulturno-historijsko i muzejsko blago Srebrenika.

Izložbu je otvorio načelnik Općine Srebrenik Sanel Buljubašić, koji je ovom prilikom istakao: "Pred nama su stari spisi i dokumenti, stari novac i oružje, te brojni stari predmeti, koje su vrijedni kolekcionari Svjetlan Bešić, Mirza Suljagić, Dževad Nuhanović, Edin Mutapčić, Esad Dedić te udruga Stara sinija iz Gornjih Hrgova, koja je predstavila starine iz etno dvorišta Marojević godinama skupljali, odvajajući za to, osim vremena i truda, i znatna novčana sredstva. Nadamo se da će ova izložba starina pobuditi pažnju svih ljubitelja starina na ovom općinskom području te da će građani Srebrenika u velikom broju posjetiti navedenu izložbu, te na taj način dati doprinos u očuvanju naše kulture i tradicije. Pored toga bih pozvao i nastavnike da organizirano dovedu osnovce i srednjoškolce kako bi se i oni mogli uvjeriti koja oruđa su koristili njihovi stari".

Na izložbi su predstavljeni brojni stari kućanski aparati, stari predmeti, nekoliko stotina godina staro oružje i oruđe, razni stari medaljoni i veoma bogata numizmatička kolekcija starih papirnih novčanica i kovanica.

Među brojnim eksponatima ističe se nekoliko njih. Posebno je zanimljiva turska sablja s filigranskim srebrenim natpisom iskovana 1803. godine. Pištolji iz perioda Austrougarske, stari sat marke Longiness koji je star više od 100 godina, ručno pisani Kur'an iz 17 stoljeća i dr. Pored mnogo poznatih eksponata nalaze se i oni čija vrijednost i starost još nije utvrđena. Starost artefakta za koji se pretpostavlja da je keltskog porijekla i koji je nađen podno Starog grada Srebrenika još uvijek nije utvrđena. Takođe je izloženo i nekoliko veoma vrijednih zlatnika iz perioda Mletačke republike, kao i novca iz Osmanskog doba.

Zanimljivo je da se u zbirci novčanica i starih medaljona nalazi i bogata kolekcija papirnog novca koji je još uvijek u opticaju u preko 150 zemalja svijeta. Izložba starina rezultat je višedecenijskog upornog i strpljivog rada gore navedenih kolekcionara, koji prije svega žele sačuvati od zaborava brojne stare predmete koji su bili u svakodnevnoj upotrebi u domaćinstvima naših nena i djedova, te upoznati buduće naraštaje sa našim veoma bogatim i vrijednim kulturno-historijskim blagom.