Galerija "Java"
0

Otvorena izložba "Krivo srastanje" Gordane Anđelić-Galić

FENA
Gordana Anđelić-Galić
Gordana Anđelić-Galić
U sarajevskoj galeriji savremen umjetnosti "JAVA" večeras je otvorena izložba pod nazivom "Krivo srastanje" autorice Gordane Anđelić-Galić.

To je njena postavka video radova, instalacija i digitalnih printova, koja adresira probleme globalizacije i tranzicije: kreiranje novih individualnih i kolektivnih identiteta, novih stereotipa i "novih arhetipa", rekao je na otvaranju kustos Damir Nikšić.

"Nova politička stvarnost je preplavljena i novom ikonografijom kao i novom percepcijom, instrumentalizacijom, interpretacijom, tj. tumačenjem postojeće ili bivše, 'napuštene' ikonografije.

Uloga i mjesto individue u društvu u tranziciji su skoro potpuno podređeni i određeni kolektivnim identitetom grupe bilo da se svojevoljno individualno opredjeljujemo za kolektivni identitet ili nas drugi identifikuju i svrstavaju u pripadnike određene grupe protiv naše volje bez obzira na to radi li se o rodnoj, profesionalnoj, etničkoj ili političkoj grupi.

Autorica opsrevira zatečenu situaciju, interveniše i poigrava se s novonastalim stanjem potcrtavajući određene anomalije i nazivajući ih 'krivim srastanjem'", rekao je Nikšić.

Izložba Gordane Anđelić-Galić ostat će u galeriji 'Java' do 1. decembra.

Anđelić-Galić je sarajevska umjetnica rođena u Mostaru.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu 1975. godine i na Akademiji likovnih umjetnosti 1989. u Sarajevu.

Učesnica je brojnih međunarondih izložbi, a izlagala je u prostorima kao što su: Državni muzej savremene umjetnosti u Solunu, Muzej savremene umjetnosti Saint Etienne, Zacheta Galery, Varšava, ARKO Art centar Soeul i drugim.