Bošnjački institut u Sarajevu
0

Otvorena izložba "Ko je tebi Reihl Kir?"

FENA
Izložba Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) iz Beograda "Ko je tebi Reihl Kir?", autorke Tanje Simić Berclaz i Metaklinike, otvorena je večeras u Sarajevu, u Bošnjačkom institutu.

Izložba "Ko je tebi Reihl Kir?" nastala je u saradnji sa Centrom za mirovne studije iz Zagreba, Biroom za ljudska prava iz Tuzle i Mirovnim institutom iz Ljubljane.

Ova izložba, premijerno prikazana 23. jula 2010. u CZKD-u u Beogradu, prikazuje tragičnu sudbinu Slavonca Josipa Reihl Kira, načelnika Policijske uprave u Osijeku, koji je 1. jula 1991. godine kao jedna od prvih žrtava rata u Hrvatskoj ubijen u selu Tenje. Dvadeset i osam metaka u tijelu ovog policajca, bili su odgovor na njegove višemjesečne mirovne napore da pokuša zaustaviti krvoproliće koje je uslijedilo u bivšoj Jugoslaviji.

Direktorica CZKD-a Borka Pavićević kazala je večeras, prilikom otvaranja ove izložbe, da je ubistvo Reihl Kira značilo da može početi razaranje Vukovara i agresija koja je uslijedila.

"Kada su ubili ljude koji nisu dozvoljavali da se desi krvoproliće, ubijanje je moglo početi", dodala je Pavićević, napominjući da pruža punu podršku za oslobađanje Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije RBiH.

Izložbu je otvorila rediteljica Suada Kapić koja je kazala da joj još uvijek nije jasno zašto svi nastoje da pobjegnu od onoga što se dogodilo, kada se ta historija dešava i u današnjem svakodnevnom životu.

"Ukoliko je ne budemo počeli slagati po redu stvari kako su se i dogodile, historije se nikada nećemo osloboditi i imat ćemo zauvijek situaciju koja je u procesu. Mi smo zapravo u stalnom procesu ratova koji se nisu završili", dodala je Kapić.

CZKD je ovom izložbom doprinijeo regionalnom projektu "Manjine za manjine", u namjeri da podsjeti na mirovnjaka Reihl Kira. Takodjer, namjera organizatora je bila da se ovom izložbom ukaže na napore njegove supruge Jadranke Reihl-Kir, koja već dvadeset godina nastoji saznati istinu o ubistvu njenog muža, te da izvršioci i naredbodavci budu privedeni pravdi.

Nakon Sarajeva, izložba "Ko je tebi Reihl Kir?" putuje u Tuzlu, Brčko i Bijeljinu, a zatim se vraća u Srbiju, i bit će predstavljena građanima Novog Sada, Niša i Novog Pazara. Gostovanje u Sarajevu usljedilo je nakon gostovanja u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Ljubljani, Mariboru i Kopru.