Galerija Roman Petrović
0

Otvorena izložba "Iz autobiografije" umjetnice Admire Bradarić

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu večeras je otvorena izložba "Iz autobiografije" mlade bh. umjetnice Admire Bradarić.

Izložba se sastoji od više od 50 radova koji su jedinstveni kako po tematici tako i po tehnici. Naime, radovi su kombinacija fotografije i grafike u obliku drvoreza, linoreza i bakroreza. Motivi su usko povezani sa željom autorice da ljudima ukaže na prioritete u životu.

"Pokušala sam uz pomoć ova dva medija staviti zaključak na jednu prošlost. Grafika je moja riječ, fotografija je moj glas", izjavila je Bradarić.

Radovi prikazuju scene iz bolnice, dijelove ljudskog tijela koje je umjetnica obojila različitim bojama, medicinske instrumente, a asocijaciju na bolnice pojačavaju bijele plahte koje su postavljene u galeriji kao dio cjelokupne instalacije i izložbe.

Jedna od slika je i "Meryilin Monroe u belaju" koja prikazuje poznatu holivudsku glumicu u invalidskim kolicima.

"Rad je spontano nastao, a motiviran je željom da mladim ljudima, prvenstveno djevojkama, ukažem da je vizuelni izgled sporedna stvar te da je potrebno razvijati neke druge vrline", objasnila je autorica.

Izložba će biti otvorena do 12. aprila.

Admira Bradarić rođena je 1976. u Doboju. Diplomirala je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, a trenutno pohađa postdiplomski studij ove obrazovne institucije. Izložba "Iz autobiografije" njeno je šesto samostalno predstavljanje, a do sada su njeni radovi izloženi na 20 kolektivnih izložbi.