Kultura
11

Otvorena izložba "Ikonografika (noć u muzeju)" Danisa Fejzića

FENA
Foto: FENA
(Foto: FENA)
Samostalna izložba grafike pod nazivom "Ikonografika (noć u muzeju)" mr. Danisa Fejzića, otvorena je sinoć u Umjetničkoj galeriji BiH.

Fejzić se predstavio s 21 grafičkim radom, instalacijom kao i prikladnim performansom na samom otvorenju.

Posjetioci su imali priliku da ovu izložbu pogledaju isključivo sinoć.

"Ovom izložbom tradicionalno propitujem dogmu, propitujem čistu vjeru i čisto vjerovanje, krivovjerje, poigravanje sa svetinjama u vremenu, vaktu i podneblju, među ljudima koji su sve samo ne čisti, sve samo ne ispravni, sve samo ne dostojni", kazao je Fejzić u izjavi za Fenu.

Znači, dodao je on, u vremenu kada sve postaje jedna marketinška igra, jedna iskrivljena predodžba svetinje, svetog i to od ljudi koji apsolutno sve više gube kredibilitet da o takvim stvarima pričaju.

Pojasnio je i zašto izložba traje samo jednu noć, te kaže, to je zbog toga što noć ima neku svoju transcendentalnu moć, a čak se i rimuje i upravo radi tog jednog prikladnog momenta, taj muzički ambijent, muzička podloga koja je u igri pratioca, pratnje i podrške cijelog tog happeninga, i radi tog ugodnog performansa kojeg niti je moguće, a niti potrebno ponavljati iz dana u dan.

Kaže da mu je naredni radni zadatak da svoj novi rad predstavi sarajevskoj publici u Galeriji Roman Petrović u septembru.