Sarajevo
0

Otvorena Izložba "Graciozne i bespomoćne 2003 - 2009."

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Češki ambasador u BiH Tomáš Szunyog otvorio je u srijedu navečer u Sarajevu izložbu fotografija češkog fotografa Michaela Mička pod nazivom "Graciozne i bespomoćne 2003 - 2009.", a u auli Vijećnice izložba će biti postavljena do 16. juna.

Autor je na otvaranju istaknuo da se radi o tematskoj izložbi koja prikazuje fotografije interesantnih arhitektonskih zdanja i spomenika u Češkoj Republici, izgrađenih u vrijeme 19. i 20. stoljeća koji su nažalost jako oštećeni i devastirani. Izložba želi upozoriti na neprocijenjivu vrijednost takvih objekata i na taj način doprinijeti njihovoj obnovi. Neki od tih zdanja su, prema riječima autora, upravo zahvaljujući tim naporima dosad i obnovljeni.

Fotografije su dopunjene kratkim stihovima arhitekte Davida Vavre i reditelja Radovana Lipusa, autora u Češkoj Republici vrlo uspješnog dokumentarnog serijala nazvanog "Graciozni gradovi", koji predstavlja češku arhitekturu iz 19. i 20. stoljeća.

Na taj dokumentarni film nadovezuje se serijal koji prati djelovanje čeških arhitekata u inozemstvu pod nazivom "Graciozni tragovi". Tri dijela iz tog serijala prikazuju djelovanje Karla Paržika (Karel Parik) i drugih čeških arhitekata u Sarajevu, ali i u drugim gradovima BiH.

Češki ambasador u BiH najavio je za 27. juni u Sarajevu premijerno prikazivanje tog dokumentarnog serijala, a to organizira Ambasada Češke Republike u BiH u saradnji sa Češkom televizijom.

Ambasador Szunyog istaknuo je značaj i simboliku organiziranja večerašnjeg događaja upravo u prostoru „graciozne Vijećnice koja ipak više nije bespomoćna“. Podsjetio je na to da je autor prvog projekta "Vijećnice" bio češki arhitekta Karlo Paržik te istaknuo da je Ambasade Češke sudjelovala u projektu organiziranom u znak sjećanja na tog autora.

Kompletan projekt, izložba i prikazivanje dokumentarnog serijala organizovano je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena koji je i večeras ukazao na važnost čuvanja i njegovanja kulturne baštine, te podsjetio na detalje vezane za obnovu objekta "Vijećnice“.

Izložba fotografija "Graciozne i baspomoćne 2003. - 2009." ranije je predstavljena u gradovima širom svijeta, a nakon Sarajeva bit će postavljena i u Bihaću, Tuzli, Zenici, Gračanici, Banjoj Luci, Prijedoru i u Mostaru.