Kultura
0

Otvorena izložba Fride Kahlo u Mexico Cityju

FENA
Frida Kahlo poznata je u svijetu kao umjetnica koja bez straha pokazuje svoj bol i ranjivost. Kahlo se sada slavi kao intelektualka, društvena aktivistica i revolucionarka na izložbi otvorenoj u srijedu u Palacio de Bellas Artes u Mexico Cityju kojom se obilježava 100. godišnjica njenog rođenja, javio je AP.

Oko 350 djela bit će izloženo, uključujući 50 pisama koje je napisala Kahlo, više od 100 fotografija a kolekcija slika će biti izložena prvi put. Izložba također uključuje razgovore o životu umjetnice i njenom utiucaju na politiku i umjetnost.

"Bitno je da naši posjetioci znaju da je Frida pisala, razmišljala, izazivala Amerikance. Ovdje ćete vidjeti potpunu Fridu", izjavila je direktorica Bellas Artes Roxana Gonzalez.

Supruga muralista Diega Rivere, Kahlo je poznata po svom neobičnom stilu kao i izrazito ličnim slikama. Njen život inspirisao je nekoliko pozorišnih komada i filmova, uključujući film "Frida" iz 2002. godine u kojem ju je glumila Salma Hayek.

Rođena 1907. godine, Kahlo je ostala hendikepirana u autobusnoj nesreće i prebolovala je polio kao dijete. Ona je otvoreno pokazivala biseksualne sklonosti a imala je aferu s ruskim revolucionarom Leonom Trockim. Kahlo je koristila vlastite autoportrete kako bi se nosila s nesrećom, burnim brakom i nemogućnošću da rodi.

Kako bi obilježila godišnjicu, Plava kuća, porodična kuća Kahlove u Mexico Cityju izložit će skoro 300 komada odjeće pronađenih prije skoro dvije godine u ormaru u nekorištenoj kupaonici.

Izložba u Bellas Artes traje do 19. augusta.