Sarajevo
0

Otvorena izložba fotografija "New York, New York" Maje Pavlovića

FENA
"New York, New York" naziv je izložbe umjetničkih fotografija Maje Pavlovića otvorene večeras u Centru za mlade na Gorici, kojom se ovaj autor već drugi put predstavio sarajevskoj publici.

I prva Pavlovićeva izložba bila je posvećena Sjedinjenim Američkim Državama - Kaliforniji, San Francisku i Los Anđelesu, dok je ovaj put autor u fokusu imao Veliku jabuku - New Jork.

Izloženo je 26 fotografija rađenih u koloru i crno-bijeloj tehnici, dok je nekoliko radova kompjuterski izdefinirano u programu Photoshop. Fotografije otkrivaju detalje tog milionskog grada iz različitih perspektiva, osvjetljavajući njegove najprepoznatljivije simbole, kao što su mostovi, neboderi, ulice preplavljene ljudima ili Kip slobode.

Pavlović je kazao za Fenu da su fotografije nastale ove godine u julu i u početku su snimane kao turističke.

"Nekoliko fotografija prerađeno je u Photoshopu, jer sam želio da im dam posebnu notu nadrealizma, kako bih napravio spoj između našeg i njihovog svijeta, i našeg viđenja života uopšte. Neke sam fotografije radio kao crno-bijele, jer sam želio da im udahnem atmosferu iz 50-ih i 60-ih godina", kazao je autor.

Povlačeći paralelu dva grada - New Yorka i Sarajeva, istaknuo je da je razlika ogromna, te da je to grad u kojem sve moguće rase i nacije žive u harmoniji, bez tenzija i uz veoma pozitivnu energiju. Razlika je također i činjenici da je New York izuzetno skup grad.

Izložbu je uz nekoliko prigodnih riječi otvorio pjesnik Admiral Mahić, naglasivši da sve izložene slike imaju svoje lice, osmijeh i tugu. Kazao je da se Pavlović odlikuje čvrstim spajanjem urbanog i čovjeka, te osjećanjem likova i detalja.

"Autor je ovdje izvukao New York kao biće koje je samo pod nebom, samo na zemlji, i zaogrnuo ga svojom estetikom i skromnošću. Fotografije su rječite, realne, metafizične, te strahovito ritmične", kazao je Mahić.

Izložba će biti otvorena narednih desetak dana.